Hlavní obsah

The Black Keys. Kámoši, kteří spolu někdy nemluví

Právo, Jaroslav Špulák

Pondělní ranní předávání prestižních amerických hudebních cen Grammy nemělo jednoznačného vítěze. Přesto lze říci, že by pozornost měla patřit především americkým rockerům The Black Keys. Připsali si totiž na své konto hned tři ceny, a to za nejlepší rockovou píseň (Lonely Boy), nejlepší rockové album (El Camino) a nejlepší výkon v rocku. Šikovný Dan Auerbach, polovina tandemu, se navíc stal producentem roku.

Foto: ČTK John Shearer

Patrick Carney a Dan Auerbach, kamarádi, kteří si skvěle rozumějí.

Článek

The Black Keys jsou bluesrockový tandem z Akronu ve státu Ohio. Producent, kytarista a zpěvák Dan Auerbach a bubeník Patrick Carney to dali dohromady už v roce 2001, takže nelze v žádném případě hovořit o nějakých začátečnících.

Jejich první album The Big Come Up vyšlo v roce 2002. Nejenom že na něm formace rozprostřela blues rock tak, jak osobitě si ho představuje, ale závěr kolekce patří více než třiadvacetiminutové skladbě 240 Years Before Your Time, ve které jsou spojeny předělávky kompozic jiných muzikantů a upraveny do stylové podoby odpovídající celé kolekci.

Dodnes má kapela prodaných celosvětově více než dva milióny kusů svých sedmi alb. Na úspěch si ovšem musela devět let počkat. Jestliže bylo pět prvních dlouhohrajících nahrávek respektováno především alternativním světem, skutečný průlom znamenala až deska Brothers z roku 2010. Následně byla čtyřikrát nominována na Grammy a uspěla hned třikrát.

Tím vlastně kapela započala svou cestu tímto ceremoniálem, neboť novinka El Camino dodala do její sbírky další tři zlatavé gramofonky, tedy ceny představující právě prestižní Grammy.

Z prázdných sálů pro Grammy

Loňské album El Camino je vyvrcholením nyní již jednoznačně úspěšné kariéry The Black Keys. Bubeník Patrick Carney o tom říká: „Trvalo nám dlouho dostat se tam, kde jsme teď. Je to velká pohoda, když můžete po třicítce dělat muziku se svým nejlepším kámošem. Už jsme zažili všechno – najezdili jsme tisíce mil, abychom hráli pro prázdný sál, a dostávali jsme naopak ceny Grammy.”

Auerbach zase popisuje zajímavý rituál kapely: „Před hraním spolu vůbec nemluvíme. Před nahráváním nezkoušíme, prostě to pak všechno vysmahneme načisto.“ O albu El Camino pak řekl: „Tahle deska nejvíc zazáří, když ji budeme hrát naživo. Je to přímočarý rock’n’roll, syrová jízda zpátky ke kořenům.“

Rub a líc

The Black Keys ale poznali rub popularity přišedší z velké dřiny. V lednu 2011 byli nuceni zrušit naplánované koncerty v Austrálii, na Novém Zélandu a také několik vystoupení v Evropě. V oficiální zprávě uvedli jako důvod vyčerpání.

„Náročné koncertování a promo aktivity naši skupinu naprosto vyčerpaly, a proto si musíme dát pauzu,“ stálo v textu. Auerbach a Carney ale poděkovali fanouškům za podporu a za to, že se přičinili o úspěch jejich albového počinu Brothers. V té době se aktuálka El Camino totiž ještě ani nechystala.

Poznali ale samozřejmě i líc popularity. Loni v květnu podepsali smlouvu na pohostinské účinkování v jednom dílu amerického sitcomu Workaholics, který vysílá stanice Comedy Central. Vypráví příběh lidí, kteří odrostli pubertě a snaží se dostat do role dospělých.

„Máme ten seriál rádi a myslíme si, že je skvěle obsazen,“ řekl na vysvětlenou Auerbach. „Každý s takovým typem lidí chodil do školy, speciálně pokud vyrůstal v Americe. Všechny ty pitomosti, které v seriálu zazní a odehrají se, jsou pravdivé, jsou ze života. Proto je tak zábavný.“

Připravují také dokumentární film o svém loňském úspěšném koncertním turné. Režisérem snímku je Noah Abrams. Tento fotograf a kamarád kapely s ní vyrazil na koncerty a až do srpna natáčel materiál, jenž použije v chystaném dokumentu.

„Bude to komedie o dvou kamarádech z nejlepší kapely všech dob,“ vysvětlil svůj postoj režisér. „Mám to štěstí, že je znám moc dobře. Chemie, která mezi nimi probíhá, je fakt neuvěřitelná a strašně zábavná.“

Dokument by mohl být k vidění co nevidět. The Black Keys totiž nezahálejí. Hned v lednu šli do studia a začali nahrávat materiál na své nové album. „Chtěli bychom natáčet až do března,“ oznámil médiím Auerbach. „A to album bychom vydali ve druhé polovině roku.“

Reklama

Výběr článků

Načítám