Hlavní obsah

Proti snížení peněz na živé umění se bude demonstrovat u ministerstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti údajné likvidaci živé kultury přijdou lidé ve čtvrtek v 16.00 demonstrovat k ministerstvu kultury. Úřad totiž letos plánuje výrazně snížit částku, která na tyto účely plyne, tedy sumu určenou pro grantové řízení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Viníkem je podle aktivistů ministryně kultury Alena Hanáková ( TOP 09 ).

Článek

Suma se měla oproti loňsku snížit až o sto miliónů korun. Ministerstvo po jednání se zástupci příjemců grantů a po jejich protestech minulý týden slíbilo, že částku navýší. Musí ji však najít ve svém rozpočtu a není zřejmé, kolik to bude. O plánovaném veřejném protestu informoval Jan Vávra za iniciativu Zachraňte kulturu 2013.

Stejnojmennou petici na internetu podepsalo přes 4000 lidí. Suma určená na dotace živému umění měla letos činit přibližně 280 miliónů korun oproti loňským 372 miliónům, přestože celkový rozpočet ministerstva se nezmenšil.

Likvidace kultury?

"Tento zásah lze označit za totální likvidaci celé živé kultury. Hlavními viníky této kritické situace jsou ministryně Alena Hanáková a především pak její ekonomický náměstek Martin Sankot. Zástupci iniciativy vzniklou situaci vnímají jako zásadní manažerské i politické pochybení a jako projev nekompetentnosti současného vedení ministerstva," uvádějí pořadatelé protestu.

Zástupci kulturní scény se v minulých dnech obrátili otevřeným dopisem nejen na ministryni kultury, ale i na premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Protestující například upozornili, že podpora živého umění od roku 2007 klesla o 57 procent, tehdy na ni šlo 648 miliónů korun. V loňském roce MK několik desítek miliónů na živé umění dodatečně poslalo. V rozpočtu úřadu se ale zvyšují výdaje na jeho příspěvkové organizace (loni 64 procent), podíl výdajů na podporu živého umění klesl z někdejších téměř deseti procent na čtyři procenta. Také podíl výdajů na obnovu kulturních památek klesá, letos by to mělo být 400 miliónů, což je šest procent rozpočtu a polovina sumy určená na památky v roce 2009.

Letošní rozpočet ministerstva počítá s výdaji 8,9 miliardy korun, loni výdaje činily 8,4 miliardy. Ministerstvo však upozornilo, že jeho reálný letošní rozpočet je 7,2 miliardy korun; suma 1,7 miliardy je určená na kofinancování projektů financovaných z EU. Projekty živé kultury zahrnují nezávislá divadelní a taneční představení, výstavy výtvarného umění, koncerty a festivaly, vydávání kulturních časopisů, autorská čtení, literární festivaly a mnohé další aktivity.

Reklama

Výběr článků

Načítám