Hlavní obsah

Berlinale začalo akčně, čínským kung-fu a nahotinkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akčně začal ve čtvrtek v německé metropoli 63. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Postaral se o to zahajovací snímek přehlídky, epické kung-fu drama The Grandmaster (Velmistr) známého hongkongského režiséra Wong Kar Waie. Kromě prominentů na červeném koberci zapózovaly i aktivistky z hnutí Femen. Jejich protest nahoře bez proti ženské obřízce však policie rychle ukončila.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Aktivistka z Femenu

Článek

Jeden ze tří nejprestižnějších světových festivalů nabídne návštěvníkům během jedenácti dnů přes 400 snímků, řadu z nich ve světové nebo mezinárodní premiéře. Z Česka se do oficiálního programu ale letos nedostal žádný.

The Grandmaster se odehrává v Číně 30. až 50. let minulého století a líčí příběh legendárního učitele bojového umění kung-fu Ip Mana, pozdějšího trenéra ve světě ještě slavnějšího Bruce Leeho. Ačkoli je plný efektních bojových scén, režisérovi prý nešlo o to natočit "kung-fu spektákl", ale zprostředkovat divákům čínské tradice a filozofii.

"Doufám, že náš film poskytne nový pohled na bojová umění. Jsou více než bojovým sportem, jsou výrazem způsobu života a duchovním obohacením," prohlásil čtyřiapadesátiletý Wong Kar Wai, který je i v Česku známý svými předchozími snímky jako Moje borůvkové noci, 2046 nebo Stvořeni pro lásku.

Do festivalového paláce v centru Berlína ho na slavnostní zahájení doprovodili oba hlavní představitelé jeho novinky, herec Tony Leung a jeho mezinárodně ostřílená kolegyně Čang C'-i, kterou proslavila role gejši ve stejnojmenném hollywoodském výpravném dramatu Roba Marshalla.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Režisér Wong Kar Wai v Berlíně

Wong se postaral nejen o zahájení 63. Berlinale, ale pod jeho taktovkou bude také vyvrcholení přehlídky příští sobotu v podobě vyhlášení držitelů hlavních cen. Hongkongský tvůrce je totiž zároveň předsedou mezinárodní poroty, která bude rozhodovat o tom, kdo si z Berlína odveze Zlatého medvěda pro nejlepší soutěžní snímek a Stříbrné medvědy pro jednotlivé filmařské profese.

Spolu s americkým oscarovým hercem Timem Robbinsem, dánskou režisérkou Susanne Bierovou, americkou kameramankou Ellen Kurasovou nebo německým režisérem Andreasem Dresenem budou vybírat z 19 soutěžních příspěvků reprezentujících severoamerickou, asijskou, francouzskou, východoevropskou nebo balkánskou kinematografii. Několik "želízek v ohni" mají i domácí filmaři.

Berlinale však nejsou jen soutěžní snímky, ale i krátké filmy, dokumenty, díla zaměřená na mladou generaci nebo homosexuální komunitu či třeba kulinářské kino, na němž se návštěvníci vedle promítání mohou těšit i na gastronomický zážitek. Chybět nebudou ani filmové hvězdy. Po červeném koberci se letos projdou například herečky Anne Hathawayová, Catherine Deneuveová, Juliette Binocheová nebo Jane Fondová a jejich mužští kolegové Nicolas Cage, Matt Damon, Jude Law či Geoffrey Rush.

Reklama

Výběr článků

Načítám