Hlavní obsah

Slovenští politici chtějí diktovat rádiím počet domácích písniček

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle slovenských poslanců by rádia měla hrát víc písniček z domácí tvorby, postupně z každé stovky odehraných písniček až třicet slovenských.

Foto: Petr Horník, Právo

Skupiny jako Elán by byly "vysmáté". Vydělaly by peníze, protože konkurenci zničí zákon.

Článek

Za víc domácí tvorby v rádiích lobovali nedávno přímo v parlamentu rockeři Jožo Ráž a Maťo Ďurinda. Opoziční poslanec Jozef Viskupič chce do zákona prosadit, aby z domácích skladeb byla vždy část od začínajících autorů. Tím by se podle něho podpořila tvorba nových autorů.

„Při současném systému odchází množství peněz do zahraničí, které by mohly být využity na podporu slovenských umělců,“ říká Viskupič.

Podle návrhu by v roce 2014 měla tvořit domácí tvorba deset procent odvysílané hudby, v dalším roce by se to zvýšilo na 20 procent a od roku 2016 by měla rádia vysílat až 30 procent slovenských písniček. Tato pravidla by platila pro všechny slovenské rozhlasové stanice bez výjimky.

Viskupič při zavádění nových pravidel argumentuje tím, že podobná pravidla platí i v dalších dvanácti členských státech Evropské unie. Platí to například o Francii, Nizozemí, Polsku i Maďarsku.

Jako za komunistů

„To už tady jednou bylo, když se za komunistů muselo hrát určité procento písniček ze socialistických států. Všechno, co se v kultuře prosazuje příkazy je špatné,“ domnívá se Karol z Bratislavy.

„Já jsem pro. Vždyť slovenskou písničku už ve slovenských rádiích téměř neuslyšíte,“ souhlasí student Igor. „To je zbytečné. Já poslouchám Slovenský rozhlas a tam hrají dost slovenských písniček i pro nás straší,“ dodává důchodkyně Mária.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám