Hlavní obsah

Vášeň, tango, Sněhurka. Blíží se festival španělských filmů

Novinky, Stanislav Dvořák

Komedie, dramata i horory chystá festival španělských filmů La Película. Hlavní část se koná v pražském Světozoru 19. - 24. února, pak se přesune do regionů.

Foto: Smart Communication

Film Sněhurka: Jiný příběh

Článek

Za hit programu je považován především film Sněhurka: Jiný příběh režiséra Pabla Bergera. Byl inspirován klasickou pohádkou i němými filmy. Snímek získal 18 nominací na španělskou cenu Goya a byl Španělskem vyslán i do boje o Oscary.

„Sněhurka v tom filmu žije mezi toreadory. Mezi vášněmi. A je to mistrovské dílo. Má malý problém, že mělo premiéru krátce po filmu The Artist. Ale je s tím filmem srovnatelné,“ řekl Ramiro Villapadierna z Institutu Cervantes.

Samostatná sekce je věnována tangu. Další filmy se věnují 2. světové válce či povstaleckým jednotkám FARC v Kolumbii. Nechybí ani dokumenty, komedie a filmy pro děti.

„Dokument Třicet let v temnotě je z větší části animovaný, vypráví o občanské válce ve Španělsku, je to skutečný příběh republikána, který 30 let přežíval ve skrytu,“ řekl dramaturg David Čeněk.

Do běžné české distribuce se dostane Sněhurka, mexický film Post tenebras lux a dětský Snížek, bílý kožíšek. Letos poprvé festival zavítá i do Brna, Ostravy a Hradce Králové. Více na www.lapelicula.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám