Hlavní obsah

Cenu Apollo získal Boris Carloff za album The Escapist

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hudebník a producent Boris Carloff se stal za své debutové album The Escapist vítězem druhého ročníku ceny Apollo. Slavnostní vyhlášení vítěze, který si odnesl částku 60 000 korun od Ochranného svazu autorského a sošku od výtvarníka Maxima Velčovského, se uskutečnilo ve středu večer v zaplněném pražském klubu Sasazu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zpěvák Boris Carloff vystoupil 6. února v Praze v rámci slavnostního večera, na kterém byly vyhlášeny Ceny české hudební kritiky Apollo za rok 2012.

Článek

Carloffovo album vybrala na neveřejném zasedání těsně před večerním ceremoniálem desetičlenná porota, která také vzešla z hlasování publicistů.

Jedním z impulzů ke vzniku desky The Escapist byla úmrtí v Carloffově rodině. "Jeho debut je otevřenou rozpravou o věcech, které se skutečně staly, a všechny vjemy, které během poslechu zaslechnete, jsou hmatatelné, skutečné a mohly se přihodit každému z nás. Deska jako celek drží pevně při sobě a díky stylové nezařaditelnosti se ani neohraje. Takových se u nás letos moc neurodilo," uvedl ve své recenzi na musicserveru Dan Hájek.

Sedm nominovaných alb vydaných od začátku listopadu 2011 do konce listopadu 2012 vybrala odborná porota cen Apollo, kterou tvoří na osm desítek hudebních kritiků, publicistů a dramaturgů napříč českou mediální scénou. Vedle The Escapist šlo o nahrávky Baromantika (Lenka Dusilová), Someone With A Slow Heartbeat (Charlie Straight), Deaf To The Call (Prostitutes), Vlci u dveří (Umakart), Bílé včely (Květy) a Soundtrack ke konci světa (Zrní).

Během večera moderovaného rapperem Jamesem Colem vystoupili všichni nominovaní hudebníci, kteří představili po dvou písních ze svých alb. Na pódiu se také objevil první vítěz ankety Apollo, rapper a písničkář Bonus, který loni uspěl s deskou Náměstí Míru.

Jednou z inovací druhého ročníku ceny Apollo bylo vyhlášení interpreta, jehož si na stránkách hudebního festivalu Rock For People pro letošní ročník festivalu z nominovaných hudebníků vybrali sami jeho návštěvníci. Nejvíce hlasů dostali Charlie Straight a The Prostitutes.

V České republice v současné době existují hudební ceny udělované na základě popularity mezi posluchači, jako jsou Český slavík, Žebřík či Ceny televize Óčko, Ceny Anděl vyhlašované na základě hlasování členů Akademie populární hudby a ceny udělované hudebními odborníky Apollo a Vinyla. Ceny Vinyla, které budou vyhlášeny 21. února v brněnské Flédě, se jejich organizátoři rozhodli vytvořit, protože v ČR podle nich chybí hudební cena, která by pojmenovávala důležité počiny v současné české hudbě. Ankety a žebříčky podle nich odrážejí spíš popularitu kapel u veřejnosti či názory vydavatelů. Vinyla si chce vydobýt místo a prestiž, jakou má například na výtvarném poli Cena Jindřicha Chalupeckého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám