Hlavní obsah

Popové koncerty vydělávají více než klasika, ale jsou rizikovější

Koncerty popové hudby jsou výdělečnější, ale rizikovější než koncerty hudby klasické. Mnohá vystoupení popových hvězd se totiž konají pod širým nebem a jejich návštěvnost je zčásti závislá na počasí. Velké akce vážné hudby ani popové festivaly by nebylo možné pořádat bez finančních partnerů a dotací z veřejných zdrojů.

Foto: Live Nation

Alicia Keys

Článek

Někteří pořadatelé festivalů klasické hudby chtějí v letošním roce kvůli nedostatku finančních prostředků či menší podpoře sponzorů a státu omezit programovou nabídku nebo zdražit vstupenky. "Finančních prostředků v této oblasti spíše ubývá. Je škoda, že si zástupci státu, krajů a měst málo uvědomují, že festivaly jsou nejen výrazným kulturním počinem, ale i spínačem multiplikačních ekonomických efektů," řekl Jaromír Boháč, prezident Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov.

Problémy mají i letní festivaly populární hudby, přestože je navštěvují tisíce diváků a jejich počet se zvyšuje. Například loňský festival Rock for People v Hradci Králové měl kvůli bouřkám a dešti existenční problémy, přestože podle pořadatelů dorazilo rekordních 30 700 lidí. Počasí znemožnilo například vystoupení kapely Faith No More, která měla být hlavní hvězdou. Faith No More a další skupiny však dostaly honorář, protože koncerty nebyly zrušeny jejich vinou, a festival, který hospodaří s rozpočtem v řádu desítek miliónů korun podle svého ředitele Michala Thomese utrpěl ztrátu čtyři až pět miliónů korun a požádal o pomoc královéhradecký magistrát.

Rock for People již začal prodávat vstupenky na letošní přehlídku, stojí 1200 a 1350 korun. První série již je vyprodána a s blížícím se datem konání se jejich cena bude zvyšovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Faith No More se v Česku těší velké popularitě. Na snímku zpěvák Mike Patton.

Promotérka vážné hudby Alena Nachtigalová řekla, že u některých úspěšných koncertů se zisk pohybuje mezi pěti až deseti procenty. Průměrné náklady se podle ní nedají vyčíslit, například na galakoncert slavné sopranistky Anny Nětrebkové činily okolo 6,5 miliónu korun. Průměrně se ceny vstupenek na operní galakoncerty pohybují mezi 1500 až 2500 korunami.

"Zrovna koncert Nětrebkové nebyl moc výnosný, získat ho a pořádat byla spíš otázka prestiže," uvedla Nachtigalová.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Eric Clapton hraje obětem bouře Sandy,

S menším rozpočtem kvůli sníženému příspěvku ministerstva kultury hospodaří festival Pražské jaro, přesto vstupenky zdražovat nebude. Ceny se pohybují mezi 50 až 7500 korunami. V minulém ročníku utržil festival, který hospodaří s pětasedmdesátimiliónovým rozpočtem, ze vstupného přes 20 miliónů korun.

Agentura Live Nation tento rok v Praze uspořádá například koncerty Kiss, Depeche Mode, Joe Cockera či Erika Claptona. Ceny lístků se pohybují od 1090 do 2190 korun. Bon Jovi, které do Prahy přiveze společnost Nova Music, přijdou zájemce na 1590 korun k sezení a od 1690 k stání. "Návratnost finančních prostředků je případ od případu jiná. Někdy stačí návštěva 8000 lidí, někdy je málo 12.000 návštěvníků," uvedl Petr Novák z agentury Live Nation.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mark Knopfler

Festival v Českém Krumlově, který letos nabídne například mezzosopranistku Elinu Garančovou nebo flamenkového kytaristu Carlose Piňanu, je jednou z mála akcí klasické hudbu konané pod širým nebem. "Zajištění exteriérových koncertů je vždy finančně velmi náročné, pokud ho chcete realizovat v potřebné kvalitě. Například u jednoho z takto velkých koncertů nás stálo jen pojištění proti nepřízni počasí 499 000 korun. Vybrané vstupné zaplatí maximálně polovinu nákladů spojených s realizací koncertu," podotkl ředitel Boháč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám