Hlavní obsah

Filmy Japonce Šóheie jsou hlavním lákadlem pětidenní akce v Plzni

Pětice filmů slavného japonského režiséra Imamury Šóheie je hlavním lákadlem pětidenní akce, která začíná ve středu v Plzni. Takzvané Plzeňské ozvěny festivalu japonských filmů a kultury Eiga-sai 2013 nabídnou snímky i dalších japonských tvůrců a dále výstavu fotografií, přednášku o japonské kuchyni, ochutnávku jídel a besedu o natáčení prvního česko-japonského filmu.

Foto: Archiv města Plzeň

Plzeň je partnerským městem japonského Takasaki.

Článek

"Cílem akce je podpořit téměř dvacetiletou spolupráci mezi Plzní a japonským Takasaki, kterou narušilo zemětřesení v roce 2010," řekli pořadatelé.

"Chtěli bychom, aby se vzkřísila podobná akce, jako byly v Plzni pořádané Dny japonské kultury, jež přerušilo před třemi lety velké zemětřesení v Japonsku, tehdy se také trochu přerušila spolupráce s partnerským městem Takasaki," řekl Ivo Hucl, který v Plzni a okolí organizoval festivaly s dálnovýchodní tématikou. Podle něj jde v ČR o jedno z nejdéle fungujících partnerství s japonským městem. "Po celou dobu bylo vždy velice aktivní," dodal.

Plzeňské ozvěny nabídnou především unikátní snímky japonské kinematografie, které v běžné distribuci lidé nikdy nebudou mít možnost vidět. Promítáno bude osm filmů, pětice od Imamury Šóheie, jenž jako jediný Japonec získal opakovaně Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes. "Jeho retrospektiva je v Plzni představena v rozsahu, který nemá dosud obdobu v celoevropském kontextu. Sehnat kopie některých filmů hraničilo téměř se zázrakem," řekl japanolog a buddhistický mnich Robin Š. Heřman ze spolupořádající Česko-japonské společnosti. Filmy představí celé tvůrčí období režiséra.

Promítány dále budou také osobité komedie nové generace japonských režisérů, všechny snímky diváci uvidí v plzeňské premiéře. Doprovodný program nabídne výstavu velkoformátových fotografií Jana Dienstbiera Takasaki, která bude k vidění do 10. února. Uskuteční se také beseda s Heřmanem o estetice a mystice japonské kuchyně, ochutnávky japonských jídel připraví šéfkuchař plzeňského suši baru Zeke Marek Hora.

Herec Antonín Procházka mladší přiblíží svůj film Splněný Zen, který chce točit příští rok, a to v Plzni a z větší části v Takasaki. "Technickým snímáním bude blízký například filmu Borat, mělo by to být něco mezi dokumentem a celovečerním filmem," řekl Procházka. Hlavní ženskou roli mladé překladatelky, do níž se zamiluje loutkář z menšího českého města, ztvární japonská tanečnice a studentka.  Plzeňské ozvěny se konají v Měšťanské besedě.

Reklama

Výběr článků

Načítám