Hlavní obsah

Kvůli nízké podpoře živému umění se připravují veřejné protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci kulturních organizací a příjemci státních dotací na živé umění připravují veřejné protesty. Chtějí tak upozornit na klesající sumu, kterou ministerstvo kultury do živého umění směřuje. Happeningem před sídlem ministerstva či jeho blokací chtějí o situaci ve financování kultury informovat širší veřejnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský iniciativu podpořil.

Článek

V minulých dnech se zástupci kulturních časopisů a výtvarné scény obrátili otevřeným dopisem na ministryni kultury a zástupci neziskových organizací v kultuře dokonce tímto způsobem oslovili premiéra a ministra financí. Společně připravili iniciativu Zachraňte kulturu 2013. Na facebooku ji od neděle podpořily čtyři stovky lidí, stejnojmennou petici podepsali nejen lidé z kultury, ale i vědci.

Jsou mezi nimi ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant, geolog Václav Cílek, historik Petr Čornej, režisér David Jařab, producent Jaromír Kallista, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, režisér Jan Švankmajer nebo emeritní rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška.

Rozpor mezi papírem a realitou

Signatáři petice žádají navýšení dotací na živé umění na hodnotu poskytovanou v letech 2006 až 2010, otevřenou komunikaci s ministerstvem kultury a chtějí, aby ministerstvo dodržovalo vlastní strategické materiály, především Koncepci účinnější podpory umění na léta 2007 až 2013. Tento vládou schválený materiál obsahuje i objemy peněz, které by do české kultury měly v jednotlivých letech plynout, ale skutečnost tomu neodpovídá.

Požadují audit projektů navázaných na dotace Evropské unie, "neboť jsou ministerstvem využívány jako argument pro současné likvidační snižování dotací na živou kulturu". "Pokud se tak nestane, žádáme odvolání současného vedení ministerstva kultury," píšou v petici.

Suma určená na dotace živému umění má být letos přibližně 280 miliónů oproti loňským 372 miliónům, přestože celkový rozpočet ministerstva se nezmenšuje. Letošní rozpočet ministerstva počítá s výdaji 8,9 miliardy korun, loni výdaje činily 8,4 miliardy. Ministerstvo říká, že jeho reálný letošní rozpočet je 7,2 miliardy korun; suma 1,7 miliardy je určená na kofinancování projektů financovaných z EU.

Samo ministerstvo kultury rozhodlo před sedmi lety o tom, jaké projekty z oblasti kultury se mohou o evropské peníze ucházet, a stanovilo spodní hranici jejich rozpočtu na 100 miliónů korun. Celkem na program s heslem Vracíme památky do života, tedy na rekonstrukce rozsáhlých historických objektů jde v letech 2007 až 2013 přibližně šest miliard korun, z toho 15 procent je spoluúčast státu. Kritici tvrdí, že český stát se dříve zavázal k tomu, že programy bude spolufinancovat, dnes však ministerstvo pro to, aby tak mohlo činit, bere peníze jinde - tedy i z grantů na živé umění. Ministerstvo to popírá. Při schůzce se zástupci příjemců grantů 29. ledna ministerstvo uvedlo, že se během 14 dnů pokusí peníze určené na granty navýšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám