Hlavní obsah

Cena Osobnost roku má dva vítěze. Opět boduje Krištof Kintera

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena Osobnost roku, pořádaná časopisem Art+Antiques a Artalk.cz, je udělována žijícím výtvarníkům za nejvýraznější umělecký počin uplynulého roku.

Foto: ČTK-Roman Vondrouš

Krištof Kintera

Článek

Letos má dva vítěze – v hlasování odborníků získali shodný počet bodů Krištof Kintera a Pavel Mrkus, což se stalo poprvé v jedenáctileté historii udílení ceny. Navíc Kintera získal titul i loni.

Krištof Kintera byl tentokrát oceněn za výstavu Výsledky analýzy v Galerii hlavního města Prahy, která se stala nejnavštěvovanější exhibicí současného umění v historii galerie, Pavel Mrkus zaujal porotu výstavou Next Planet. Tu připravil pro Dům umění města Brna.

„Krištof Kintera a Pavel Mrkus reprezentují odlišné polohy současného umění a oba loni připravili mimořádně podařené výstavy,“ říká zakladatel ceny, ředitel Galerie výtvarného umění v Chebu Marcel Fišer. Cena má podobu černého čtverce, který vytváří vždy předchozí laureát. V tomto ročníku tak vzniká kuriózní situace, neboť Kintera byl již laureátem ceny za rok 2011. Tehdy porota ocenila jeho pomník sebevrahům pod Nuselským mostem.

Vedle ceny odborné poroty je vyhlašována ještě cena čtenářů portálu Artalk.cz – nejvíce bodů dostal Stanislav Kolíbal za svou soubornou retrospektivu v Jízdárně Pražského hradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám