Hlavní obsah

Začíná prvotřídní retrospektiva umělce krajního citu Karla Malicha

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na událost roku bude jistě aspirovat retrospektivní přehlídka tvorby zásadní postavy české výtvarné scény Karla Malicha v Jízdárně Pražského hradu. Na mimořádnosti jí dodává nejen soubor Malichových klíčových plastik a dosud nezveřejněných originálů, ale i způsob architektury instalace – moderní tvar připomínající křehký chrám světla a stínu jí dal Federico Díaz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hra světla a stínu, tak by se dala stručně popsat instalace výstavy.

Článek

„Jsem překvapen, jak to vypadá. Je to krásné,“ komentoval osmaosmdesátiletý sochař a malíř, který umění obohatil o novátorský výtvarný jazyk a jenž celý život usiluje o zhmotnění neviditelného, zachycení světla a proudění energie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plastiky Karla Malicha působí i dnes velice současně.

„Malich je člověk krajního citu a krajního rozumu. V době repeticí vždy nesouhlasil s tím, aby bylo umění vytvářeno z umění. Vždycky pro něj bylo důležité, aby umění zprostředkovalo poznávání smyslů, toho, čeho se dotýkáme, o čem sníme, s čím se potřebujeme vyrovnat. Tam je základ jeho touhy po harmonii,“ popisuje Malichovu uměleckou i životní filozofii historik umění Tomáš Vlček. Ten se na přípravě retrospektivy podílel s galeristou Zdeňkem Sklenářem.

Lidsko-kosmická soulož

Výstava se veřejnosti otevře v pátek a až do 8. května představí Malichova mistrovská díla od počátku šedesátých let a zahrnuje kromě abstraktních kreseb, pastelů, reliéfů, objektů a slavných drátěných plastik také film o Karlu Malichovi. Přehlídka vrcholí závěsnou plastikou Lidsko-kosmická soulož, kterou vytvořil v letech 1984 až 1988 a jíž je věnován samostatný prostor.

Foto: Milan Malíček, Právo

Objekt s názvem Lidsko-kosmická soulož vytvořil Malich v letech 1984 až 1988.

Galerie Zdeněk Sklenář k expozici vydala řadu publikací: od reedice monografie přes katalog po leporelo pro děti s říkadly a Malichovými kresbami zvířátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám