Hlavní obsah

Smoljakova rodina protestuje, Jiří Žáček má výhrady k PEN klubu

Právo, jaš, cg

Rodina zesnulého herce, scenáristy a režiséra Ladislava Smoljaka se ohradila proti textu na internetových stránkách volební kampaně Miloše Zemana.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Smoljak

Článek

V prohlášení z 24. ledna napsala: „Na oficiálních stránkách Zemanovy kampaně se objevilo naprosto absurdní odvolání na Ladislava Smoljaka. Prý by se musel ,v hrobě obracet‘ nad tím, že Zdeněk Svěrák podporuje v prezidentské volbě Karla Schwarzenberga. To je naprostý nesmysl. Chápeme, že pro pana Zemana musí být frustrující, když se mu dostává tak žalostné podpory ze strany známých a respektovaných osobností. To však neomlouvá nanejvýš trapný pokus předstírat spřízněnost s těmi, kteří už nejsou na živu.“

Kateřina, Alžběta, David a Filip Smoljakovi, tedy dcery a synové oblíbeného umělce, dále v prohlášení vysvětlili, že jejich otec byl příznivcem a přítelem Karla Schwarzenberga. Považoval ho za příkladného českého vlastence a z jeho případného zvolení prezidentem České republiky by měl obrovskou radost.

„Stejně jako my! Proto vyzýváme Miloše Zemana, aby nechal naše mrtvé předky na pokoji. Představitel politiky postavené na lži, nenávisti a nacionalistických předsudcích od nich opravdu žádnou podporu nevyloudí,“ stojí ještě v prohlášení.

Básník Jiří Žáček zase oslovil otevřeným dopisem České centrum PEN klubu. To totiž oznámilo, že „radostně podporuje svého člena Karla Schwarzenberga. Tentokrát s heslem ,Kníže má k lidu blíže!‘.“ Žáčka to uvedlo do prekérní situace poté, když několika deníkům řekl, že bude volit Miloše Zemana.

„Když jsem před listopadem ’89 vstupoval do obnoveného PEN klubu, věřil jsem, že bude demokratickým společenstvím, které netrvá na jednomyslnosti, ale respektuje i odlišné názory,“ napsal. „Nebylo by rozumnější, kdyby se k politickým záležitostem každý z členů vyjadřoval za sebe?“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám