Hlavní obsah

Retro gangsterka, která spotřebou munice připomíná Komando

Novinky, Stanislav Dvořák

Lovci mafiánů, to je akční retro gangsterka, kde tvrdí chlápci v kloboucích nejdříve střílejí a teprve potom se ptají. Trochu překvapivě ji natočil režisér Ruben Fleischer, který se proslavil výborným komediálním Zombielandem.

Upoutávka na film Lovci mafieVideo: Warner Bros.

 
Článek

Fleischer stvořil vymazlené akční dílko s fascinujícími exteriéry, retro auťáky, retro samopaly, retro kulomety, retro granáty a tak dále. Kamera sviští jako splašená, děj strašně uhání a počet vystřílených nábojů připomíná roztomile naivní osmdesátkové filmy typu Komando a Rambo 2.

Zároveň dal režisér dohromady úctyhodné množství charizmatických herců a hereček - Ryan Gosling, Emma Stoneová, Sean Penn, Josh Brolin, Giovanni Ribisi, Nick Nolte. Rozhodně je na co se dívat. A chvílemi je to velmi zábavné.

Foto: Warner

Sean Penn jako psychopatický mafián

Největší drsňák v L.A. má na povel skupinu bouchačů, které si sám vybere pro tajnou nelegální operaci vedoucí k likvidaci impéria mafiána Mickeyho. Policejní šéf mu řekne, že v rámci zákona nelze Mickeyho dostat, a tak má neoficiální licenci zabíjet a ničit - to mu skutečně jde.

Ukáže se, že když nemusíte dodržovat zákon a zdržovat se s důkazy, není tak těžké mafii zlikvidovat. Parta prostě zabije každého, koho potká, zlikviduje všechny Mickeyho podniky a vyhodí do vzduchu půlku L.A.

Foto: Warner

Svůdná Emma Stoneová

Chvilku to vypadá, že tu snad máme co do činění s novým Scorsesem či Coppolou, jenže se to zvrhne do dosti vypózované akční slaďárny s plochým scénářem. Vzhledem k neustálému střílení nezbývá moc času na propracování postav. Zůstávají převážně jen v rovině manekýnů, kteří nešetří hláškami a kulkami.

V některých okamžicích diváka napadne ono proslulé WTF? (co že?), třeba když hlavní hrdina, ostřílený voják a policista, podnikne útok na mafiánské kasíno jako naprostý amatér bez přípravy. Pochopitelně to skončí fiaskem, protože si ani nezjistil, že v budově je spousta uniformovaných policistů. V závěru zase zahodí pistoli a se zraněným bossem začne boxovat. Proč? To vytváří podivnou psychologii hrdiny, který je na jednu stranu zkušeným policistou a na druhou stranu se chová jako šestnáctiletý narkoman, který vůbec nemyslí.

Na špičkové americké mafiánské ságy zatím Fleischer nemá, nabízí však perfektní řemeslo (kromě scénáře), sexy stylový soundtrack plný staromódního rhytm and blues a také střípky legrace. A to není málo.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám