Hlavní obsah

Českou kulturu v Londýně a Tel Avivu pomůžou šířit noví šéfové Českých center

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O propagaci Česka a české kultury v zahraničí se od února budou starat noví ředitelé ve Velké Británii a Izraeli. České centrum, které pod záštitou ministerstva zahraničí ve světě šíří povědomí o Češích a jejich kultuře, povede v Tel Avivu nově Lukáš Přibyl a v Londýně Tereza Porybná. Oba usilují o ještě těsnější spolupráci Čechů s hostitelskou stranou a stavět při tom chtějí na svých pestrých zkušenostech z kulturního managementu i specifických akademických zájmech.

Nově jmenovaní ředitelé Českých centerVideo: Novinky

 
Článek

„Zatím pro ministerstvo zahraničních věcí nepracovali, ale při výběrových řízeních dokázali přesvědčit nejprve výběrovou komisi a potom i personální radu ministerstva zahraničí, že mají nápady, zkušenosti a drive k tomu, aby Česká centra pod jejich vedením fungovala dobře,“ řekla na úvod úterního představení generální ředitelka Českých center Vilma Anýžová.

Jak Přibyl, tak Porybná chtějí těsnější spolupráci svých center s hostitelskou stranou, respektive jejich kreativní propojení.

„Chtěl bych podporovat rezidenční pobyty, kdy čeští umělci přijedou do Izraele a vytváří něco, co je, dá se říct, ušito na míru místu, třeba ve spolupráci s místními umělci,“ řekl Novinkám Lukáš Přibyl. Třeba by podle něj mohl přijet český divadelní režisér a nazkoušet hru s místními herci. „To je, myslím si, obohacující pro obě strany a zároveň je to něco, co pokračuje,“ poznamenal s tím, že když do Izraele přiveze divadelní soubor s hotovým kusem, „je to určeno jenom k jednorázové ‘konzumaci’”.

Zapojení tradic do současnosti

Koncepční projekty plánuje i Porybná, spojit by si přitom přála i současné umění s tradičním. „Takový můj sen je pracovat i s tradiční lidovou kulturou a trošku zapojit takové ty méně prezentované české tradice, propojit je třeba se současným designem nebo s nějakými lidmi, kteří v Británii žijí, a udělat si takový folklórní projekt, který vlastně oživuje folklórní věci v současném umění a myšlení,“ řekla Novinkám.

Oba noví ředitelé při prosazování svých představ můžou čerpat nejen z bohaté zkušenosti, ale i pestrého akademického zázemí.

Lukáš Přibyl (40) studoval politologii, historii a filozofii v USA, Izraeli, Maďarsku a Švédsku. Veřejnost zná jeho filmovou dokumentární sérii Zapomenuté transporty, která získala ocenění Český lev a kladně ji hodnotili také v zahraničí.

Tereza Porybná (32) studovala v Praze vizuální antropologii a po absolvování několika zahraničních stáží včetně studia na Harvardově univerzitě v USA mimo jiné působila jako ředitelka festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět. Dva roky vedla sociální a vzdělávací programy organizace Člověk v tísni v Etiopii.

Česká centra
Jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí ČR. Slouží k propagaci České republiky a její kultury na mezinárodním poli. Česká centra se nacházejí v 21 metropolích na třech kontinentech, mimo jiné v Tokiu, Moskvě či New Yorku.
Centrum v Londýně působí od roku 1993, to v Tel Avivu bylo otevřeno teprve v roce 2010. Připravuje se také otevření centra v jihokorejském Soulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám