Hlavní obsah

Oceněné evropské filmy promítají zdarma v pražském Světozoru

Novinky, Stanislav Dvořák

V rámci filmové přehlídky Lux pořádané Evropským parlamentem si mohou diváci zajít zdarma (22. - 24. ledna) do pražského Světozoru, kde uvidí finalisty ceny Lux - snímky Je to jen vítr, Shun Li a básník a Tabu.

Foto: MF Dokumentárních filmů Jihlava

Z filmu Shun Li a Básník

Článek

Projekce probíhají celkem ve 27 zemích a cílem akce je sdílet bohatství evropské kinematografie s co největším počtem Evropanů a diskutovat přímo na místě nebo i po internetu.

"Kulturní diverzita Evropy je jednou ze základních hodnot, kterou Evropský parlament sdílí. Angažmá na tomto poli se mimo jiné projevuje každoročním udělováním filmové ceny Lux. Letos poprvé mají diváci ve všech 27 členských zemích EU možnost zhlédnout všechny tři finálové filmy, vždy ve svém jazyce," sdělil Jan Pátek z Informační kanceláře EP v České republice.

Snímek Je to jen vítr Benedeka Fliegaufa je o maďarských Romech. Mezi dvěma zaměstnáními, péčí o invalidního otce a výchovou dvou dospívajících dětí se snaží hlavní hrdinka Birdy co nejlépe zvládat problémy, které se na ni v každodenním shonu valí. Jejím cílem je co nejrychleji sehnat peníze a odjet do Kanady.

Shun-Li a básník (režie A. Segre) je o mladé Číňance pracující v Itálii, která se musí vyrovnat s předsudky a s láskou. Tabu (režie M. Gomes) je o dávném tajemství ženy, která se stará o senilní sousedku, ale nedostává se jí žádného ocenění. Další podrobnosti na www.kinosvetozor.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám