Hlavní obsah

Jiřina Jirásková byla pohřbena v jihočeských Malenicích

Právo, Pavel Orholz
Aktualizováno

Především příbuzní a blízcí známí se v sobotu rozloučili na malém hřbitově v Malenicích na Strakonicku s Jiřinou Jiráskovou. Uspořádali, jí pohřeb jaký si přála se smutečním průvodem, mší a nakonec spočinula v hrobě svého životního partnera Zdeňka Podskalského.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Asi dvě stovky lidí se v sobotu přišly na hřbitov v jihočeských Malenicích naposledy rozloučit s herečkou Jiřinou Jiráskovou.

Článek

Ve smutečním průvodu šlo od vily, kde Jirásková s Podskalským zažili šťastná léta asi dvě stě lidí a ze známých osobností například i režisér Zdeněk Troška, který přinesl hereččiny oblíbené žluté růže. „Je to přesně podle toho, jak si to paní Jirásková přála. Vesnický hřbitov, rozloučení před domem a potom průvod s kapelou, pomalu ke kostelu, mše, a po ní uložení ostatků do hrobu. Přesně tak to probíhá na vesnici, tedy alespoň u nás v jižních Čechách,“ konstatoval Troška.

Zdeněk Troška o Jiřině JiráskovéVideo: Pavel Orholz, Právo

Podobného mínění byl i syn režiséra Podskalského Zdeněk Podskalský mladší. „Z těch rozluček s Jiřinkou, které jsme viděli, byla asi tato ta nejpřirozenější a myslím si, že takto to má vypadat. Je to pohřeb, na který se dá vzpomínat,“ zdůraznil Podskalský. Zmínil, že nebyl nejbližší přítel herečky, ale znal jí čtyřicet let a byla to výjimečná žena.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Pohřeb Jiřiny Jiráskové v jihočeských Malenicích

Celý smuteční průvod, kterého se zúčastnili i místní a lidé, kteří znali Jiráskovou třeba jen z televize, doprovázela kapela z Vlachova Březí, která hrála i lidové písně, jako například Ach synku, synku.

V kostele svatého Jakuba Většího se následně konala asi hodinová mše, kterou sloužil českobudějovický biskup Pavel Posád a čtyři kněží. „Každý člověk má stejnou hodnotu, ale když se dnes loučíme s paní Jiřinou Jiráskovou, tak je to osoba, kterou všichni znají a v tom je třeba ta jedinečnost. Média jsou dnes, důležitý komunikační prostředek. Je třeba říci, že byla známá proto, že byla vynikající, že byla dobrá, že byla skvělá. Zemřel vynikající, skvělý člověk a dobro se šíří jako světlo,“ řekl po obřadu novinářům Posád. Při ukládání rakve do hrobu za zpěvu Ave Maria, zůstalo už jen pár desítek nejbližších, které přemáhalo pohnutí. „Myslím, že takový pohřeb chtěla,“ řekla pouze dojatá sestra Jiráskové.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Celý průvod, mše i ukládání ostatků skončily krátce po třetí hodině. Místnímu hřbitovu se říká malý Slavín. Vedle režiséra Podskalského, tu místo posledního odpočinku našel také manžel Jiráskové a herec Jiří Pleskot, ale také stavitel Národního divadla architekt Josef Zítek, či sbormistr Pavel Kühn a další osobnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiřina Jirásková

Jiřina Jirásková zemřela 7. ledna. Obdivovatelé a kolegové se s ní už rozloučili 11. ledna v hledišti pražského Divadla na Vinohradech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám