Hlavní obsah

Tizian portrétoval lékaře, který vymyslel název syfilis

Právo, Peter Kováč

Londýnská Národní galerie má ve své sbírce další světovou senzaci. Odborníci na italskou renesanci potvrdili objev dosud neznámého obrazu malíře Tiziana, který byl nedávno nalezen při průzkumu sklepního depozitáře. A nejde o dílo ledajaké.

Foto: Wikipedia

Girolamo Fracastoro

Článek

Na obraze je zvěčněn lékař Girolamo Fracastoro, který vymyslel název syfilis pro pohlavní chorobu, jež se začala šířit do Evropy z Ameriky. Londýnská galerie vlastní obraz už od roku 1924, ale v inventáři byl zaznamenán jako dílo neznámého malíře, takže o něj nikdo neměl zájem. Ze sklepa na výsluní se portrét dostal díky restaurátorům, kteří se snažili zjistit, v jakém stavu jsou obrazy, které už dlouhá desetiletí nikdo neviděl.

Na okraji portrétu je přípis „Dottore Fracastoro“, což muže v nádherném plášti s kožešinou identifikuje jako básníka a lékaře, který se narodil v roce 1478 v Padově, ale žil v Benátkách, kde potkal Tiziana.

Zdá se, že starost o pohlavní choroby mu vynesla slušné jmění, aby si dovolil portrét od malíře, který si nechával za práci dobře zaplatit. S portrétem Girolama Fracastoreho má nyní londýnská Národní galerie celkem šestnáct originálů nejslavnějšího benátského malíře.

Reklama

Výběr článků

Načítám