Hlavní obsah

Pražský filharmonický sbor se zúčastní raritní opery v Mnichově

Pražský filharmonický sbor (PFS) se 20. ledna připojí k Mnichovskému rozhlasovému orchestru s dirigentem Ulfem Schirmerem při koncertním provedení rané opery Richarda Wagnera Zákaz lásky aneb Novicka z Palerma (Das Liebesverbot oder Die Novize von Palermo). Koncert se uskuteční v Divadle prince regenta v Mnichově, živě ho bude přenášet Bavorský rozhlas, zvukový záznam vyjde na CD, informoval za PFS Zbyněk Havránek.

Foto: Cäsar Willich

Skladatel Richard Wagner

Článek

Koncert je jedním z prvních projektů Roku Richarda Wagnera v Mnichově a při příležitosti uvedení Zákazu lásky se uskuteční sympozium věnované právě této operní raritě, která měla premiéru v roce 1836 v Magdeburgu.

Zřídka uváděná komická opera je druhým operním dílem Richarda Wagnera. Skladatel ji zkomponoval ve svých 22 letech na vlastní libreto, jehož námětem je Shakespearova komedie Něco za něco. Ambiciózní je sólistické obsazení, vyžadující tři soprány, čtyři tenory, dva barytony a dva basy, náročný je také sborový part.

Bavorský kompliment

"Jedná se o velmi rozsáhlé dílo s mimořádně náročným sborovým partem. Nabídku z Bavorského rozhlasu tedy chápu jako kompliment pro Pražský filharmonický sbor," řekl hlavní sbormistr PFS Lukáš Vasilek, který sbor na toto vystoupení připravuje.

Letos si Wagnerovi příznivci připomínají 200 let od narození a 130 let od úmrtí této výrazné postavy hudebního romantismu. Mezi Wagnerova nejznámější díla patří opery Bludný Holanďan, Lohengrin, Tristan a Isolda, Mistři pěvci norimberští, Rienzi, Parsifal a operní tetralogie Prsten Nibelungův.

Pro tuto sezonu připravil přední pražský sbor řadu koncertů, interpretuje skladby a capella či sborová díla s komorním doprovodem z různých hudebních období, od tvorby Franze Schuberta po dílo Benjamina Brittena. Novinkou sezony je Akademie sborového zpěvu zaměřená na práci s mladými zpěváky. Kromě samostatných koncertů PFS účinkuje s Českou filharmonií, pražským Symfonickým orchestrem nebo Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. V jeho programu nechybějí ani zahraniční vystoupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám