Hlavní obsah

Číňané upravili Bonda, prostituce a mučení v zemi neexistuje

Novinky, Stanislav Dvořák

Anglicky hovořící diváci mohou být překvapeni, když si zajdou na bondovku Skyfall do čínského kina. Chybí tam některé scény a dialogy dávají v titulcích jiný smysl, upozornil list The Hollywood Reporter. Cenzoři tím dávají najevo, že v Číně neexistuje prostituce nebo mučení.

Foto: MGM/Columbia

Skyfall

Článek

Scéna, kdy v Šanghaji francouzský zabiják likviduje strážníka čínské bezpečnostní agentury ve výtahu, úplně zmizela. Později se Bond vyptává femme fatale Severine v podání Berenice Marloheové, jestli byla ve velmi nízkém věku nucena k prostituci. Jenže v čínských titulcích se agent 007 místo toho ptá, jestli byla nucena vstoupit do gangu.

Čínští cenzoři také zamlžili příběh zloducha Raoula Silvy (Javier Bardem), který původně říkal, že pracoval v Hong Kongu pro MI6 a čínské úřady ho nechaly mučit.

Společnost Sony Pictures odmítla změny komentovat. Nejedná se o úplnou novinku, je např. známo, že ve filmu Muži v černém 3 zmizela scéna, kde se mimozemšťané maskovali jako zaměstnanci čínské restaurace. Herec Chow Yun-fat zase úplně zmizel z Pirátů z Karibiku, protože cenzoři se domnívali, že se jedná o rasistickou karikaturu.

Foto: Falcon

Muži v černém 3

Některá hollywoodská studia už v současnosti spolupracují s Číňany na filmech od samého počátku. Ušetří tak peníze za případné pozdější úpravy a mají jistotu, že se film dostane včas do čínských kin. Úspěch v zahraničí je totiž pro Hollywood stále důležitější.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám