Hlavní obsah

Dobrodružství s hackery z Anonymous

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako dobrodružný román se čte výprava britské novinářky Parmy Olsonové za volným uskupením hackerů z celého světa v její knize Jsme Anonymous.

Foto: nakl. Práh

Parmy Olsonová: Jsme Anonymous

Článek

Rozhodla se totiž proniknout mezi lidi, kteří stáli třeba za tím, že se 15. ledna 2008 dostalo na veřejnost video s Tomem Cruisem, jež scientologové chtěli držet v tajnosti. Populární herec byl odhalen jako fanatický příznivec této církve, jež na útok hackerů reagovala žalobou na YouTube za porušování autorských práv.

V reakci na to se rodící se Anonymous rozhodli během diskuse na oblíbeném obrázkovém fóru 4chan, který každý měsíc navštíví 22 miliónů uživatelů, že vyřadí z provozu oficiální stránky scientologů. S malými přestávkami byly stránky Scientology.org mimo provoz až do 25. ledna.

V únoru 2008 si sympatizanti těchto aktivit nasadili masky z filmu V jako Vendeta a demonstrovali před scientologickými středisky v USA i v Británii. Olsonová absolvovala stovky rozhovorů s lidmi z obou stran, s přímými „bojovníky“ Anonymous stejně jako s těmi, kdo je pronásledují.

Aktivity ohrožující mocné organizace a podporující zveřejňování amerických diplomatických depeší organizací Wikileaks, získávají v jejím podání konkrétní jména i tváře. Hector „Sabu“ Monsegure nebo Jake „Topiary“ Davis, s nimiž se Olsonová setkala, jí nechali nahlédnout za oponu. Během pátrání autorka zjistila, že někteří hackeři své přezdívky sdílejí, chtějí pochopitelně zakrýt svou identitu, nebo jak říká, prostě lžou. Přesto se jí podařilo vytvořit jedinečnou výpověď o hnutí, které ovlivňuje celý svět.

Celkové hodnocení 95 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám