Hlavní obsah

Barytonista Kwieceń opouští Dona Giovanniho

Právo, Vladimír Říha

Na první galakoncert před dvěma lety naváže dv pondělí v pražské Smetanově síni polský barytonista Mariusz Kwieceń.

Foto: Pavel Horník

Simona Houda-Šaturová a Mariusz Kwieceń

Článek

Čtyřicetiletý pěvec známý i z přenosů z newyorské Metropolitní opery představí italský repertoár z oper Rossiniho a Donizettiho. Jako host s ním zazpívá naše Simona Houda-Šaturová, doprovodí je Filharmonie Brno řízená Němcem bulharského původu Julianem Kovačevem.

„První operu jsem viděl v šestnácti letech, byl to Rigoletto a vůbec se mi nelíbila,“ řekl Kwieceń o svých začátcích. „Až později jsem zjistil, že mám celkem slušný hlas, rád zpívám, a tak jsem začal studovat zpěv. Zpíval jsem hlavně písně a až po dvou letech jsem objevil operu.“

„Když jsem začal zpívat v operách, teprve jsem zjistil, jak se mi líbí svět divadla, být na jevišti, hrát. Abyste něčeho dosáhli dnes, v té konkurenci, musíte pracovat na sto padesát procent, dodržovat určitá pravidla v životosprávě, být silnou osobností, která ví, co chce a jak toho dosáhnout,“ vysvětlil, jak se stát operní hvězdou.

„V Polsku jsme studovali hlavně italský repertoár, protože Mozart se u nás moc nepěstoval. Až když jsem přišel do New Yorku, musel jsem se Mozartovi věnovat. Nastudoval jsem čtyři jeho role, ale zůstal mi hlavně Don Giovanni, kterého mám rád. Neměl by ho však zpívat někdo, komu je nad čtyřicet, a tak ho budu opouštět,“ sdělil ještě.

Reklama

Výběr článků

Načítám