Hlavní obsah

Nickyho rodina vstoupila do amerických kin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celovečerní dokument s hranými scénami Nickyho rodina režiséra Mateje Mináče vstoupil o víkendu do distribuce amerických kin. Snímek na festivalech získal 31 cen, z toho 13 v USA. Americký distributor Menemsha Films z Los Angeles očekává, že se mu ho podaří dostat do všech koutů USA.

Článek

"Celoamerická distribuce začala na Floridě. Kvůli tomu přicestoval do USA syn hrdiny snímku Nick Winton, který svého otce zastupuje na desítkách prestižních akcí, zúčastňuje se diskusí s mladými lidmi včetně těch s diváky v kinech," řekl Mináč. Premiéry se prý chtěl zúčastnit i sir Nicholas Winton, ale rodina mu to kvůli věku nedovolila, je mu už 103 let. Zatím platí, že Winton přicestuje do Paříže 6. března na uvedení filmu do francouzských kin.

"Film nadšeně přijali i američtí kritici. Psali o tom, že rozesměje, rozpláče a může změnit život diváků. Že přináší nezapomenutelné poselství, které mění svět. Upozorňují, že jeho inspirací byla Wintonova skromnost," podotkl Mináč a upozornil, že i studenti v USA se zúčastňují světové petiční akce za udělení Nobelovy ceny míru pro Nicholase Wintona.

Děti podepisují petici

"Akci vedou studenti ze školy Open Gate z Říčan-Babic. Na 120 000 českých dětí už petici podepsalo, přidávají se další z Velké Británie, Francie, Austrálie a dalších zemí," dodal režisér. Podpisové akce se mohou zájemci zúčastnit na adrese http://nicholas-winton.blogspot.cz.

V pořadí 31. cenu snímek získal v USA na festivalu Three Rivers Film Festival. Šlo o Cenu diváků, kteří vybírali z více než 50 filmů. Dosud se promítal v kinech v Austrálii, v Česku a na Slovensku. V současnosti vychází v Česku a na Slovensku na DVD a Blu-ray.

"Pro nás je celé toto dění o to příjemnější, že pan Winton je o těchto aktivitách informován a má z nich radost. Těší ho, že se mladí lidé snaží následovat jeho čin a organizují nejrůznější charitativní aktivity," uvedl Mináč, který na snímku pracoval společně se střihačem a producentem Patrikem Paššem.

Film vypráví o záchraně více než šesti set českých a slovenských většinou židovských dětí anglickým bankovním úředníkem Nicholasem Wintonem a jeho přáteli v roce 1939. Ve filmu se kombinují archivní materiály, hrané sekvence a výpovědi přímých účastníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám