Hlavní obsah

Zlaté glóby patří Argu a Bídníkům, Lincoln moc neuspěl

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký historický snímek Lincoln po oscarových nominacích nepotvrdil úspěch na Zlatých glóbech. Pouze představitel hlavní role Daniel Day-Lewis dostal cenu za nejlepší herecký výkon v hlavní roli, ostatní nominace nevyšly. Ceremoniál ovládly snímky Bídníci, Argo a Nespoutaný Django.

V USA se rozdávaly Zlaté glóbyVideo: Reuters/Hollywood Foreign Press Association and Dick Clark Productions, Inc.

 
Článek

Argo, thriller o rukojmích v Íránu, si odneslo ceny za nejlepší drama a za režii (Ben Affleck), v kategorii komedie či muzikál jsou nejlepším filmem Bídníci.

"Už nás nominovali na sedm Oscarů, byl jsem napjatý a dnes jsem nadšený, jsem nejšťastnější člověk na světě," řekl Affleck.

Foto: Reuters

Daniel Day-Lewis si zahrál Lincolna.

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon v dramatu má letos Jessica Chastainová (Zero Dark Thirty, thriller o pátrání po Usámovi bin Ládinovi).

Foto: Handout, Reuters

Ben Affleck se Zlatým glóbem za nejlepší režii

"Tohle je sladký sen, který se stal realitou," řekla nadšená herečka při přebírání glóbu. Její role je založena na skutečné osobě z CIA, ale Chastainová s ní prý nikdy nemluvila. "Nechtěla bych se s ní setkat, protože kdyby to někdo zjistil, šla by do vězení," vysvětlila. Senátní komise nyní skutečně prošetřuje, zda CIA nedává filmařům tajné informace.

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Emily Bluntová

Ceny v kategoriích komedie či muzikál si převzali Hugh Jackman (Bídníci) a Jennifer Lawrencová (Terapie láskou). Jackman prohlásil, že "Bídníci byli pro něj emotivní, vášnivý projekt a natočit je chtělo kuráž."

Nejlepším neanglicky mluveným snímkem se stala podle očekávání Láska rakouského režiséra Michaela Hanekeho. Cenu mu ovšem docela překvapivě předala rakouská hvězda poněkud jiného ražení, akční veterán Arnold Schwarzenegger. Haneke poznamenal, že ho nikdy nenapadlo, že dostane v Hollywoodu cenu od Rakušana. Nejlepším animovaným snímkem je Rebelka.

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Quentin Tarantino

Mezi televizními dramaty zvítězil seriál o terorismu Homeland a mezi komediemi seriál Girls.

Všechny překvapil bývalý americký prezident Bill Clinton, který představil film Lincoln. Ve filmu je prý "poučení, jak má prezident dnes vést národ," řekl.

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Adele se Zlatým glóbem za nejlepší filmovou píseň

Britská zpěvačka Adele si odnesla cenu za nejlepší původní filmovou píseň díky snímku Skyfall.

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Damian Lewis dostal cenu za nejlepší herecký výkon nejen v Lincolnovi, ale i ve špionážním televizním seriálu Homeland.

V kategorii vedlejších rolí uspěla herečka Anne Hathawayová, která si zahrála v Bídnících. "Děkuji za tento milý oblý objekt, který budu navždy používat, když o sobě zapochybuji," řekla.

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

George Clooney a Stacey Keiblerová

Jejím mužským protějškem se letos stal Christoph Waltz, který si odnesl cenu za roli německého lovce zločinců a přítele otroků v USA 19. století v akční komedii Nespoutaný Django.

Foto: Reuters

Julia Robertsová

Quentin Tarantino převzal cenu za nejlepší scénář (Nespoutaný Django) a obhajoval časté používání slova "negr" ve filmu. Uvedl, že "kritici ho nikdy neobvinili z toho, že by slovo používal více, než bylo běžné na jihu USA v roce 1858." Říkali mu, že by to měl "zmírnit", ale to on odmítá.

Přehled hlavních vítězů:

Drama: Argo

Komedie či muzikál: Bídníci

Herec v dramatu: Daniel Day-Lewis

Herečka v dramatu: Jessica Chastainová

Herec v komedii či muzikálu: Hugh Jackman

Herečka v komedii či muzikálu: Jennifer Lawrencová

Jodie Fosterová převzala již dlouho ohlášenou cenu za celoživotní dílo. V řeči zmínila mimo jiné svou homosexualitu, která je ale již dávno známá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám