Hlavní obsah

Nominacím na Oscary vládne Lincoln

Novinky, Stanislav Dvořák

Nominace na 85. Oscary ohlásili ve čtvrtek v Beverly Hills herci Seth MacFarlane a Emma Stoneová. Na nejlepší film roku byly nominovány snímky Láska, Argo, Pí a jeho život, Lincoln, Nespoutaný Django, Silver Linings Playbook, Bídníci, Divoká stvoření jižních krajin a Zero Dark Thirty. Nejvíce nominací, celkem dvanáct, získal Lincoln.

Vyhlášení nominací na Oscara v kategorii nejlepší filmVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Nominace na Oscary se příliš neliší od nominací na Zlaté glóby. Nejvíce nominací (sedm) tam měl letos také historický film Lincoln - včetně nejdůležitějších za nejlepší drama, nejlepšího herce a nejlepšího režiséra. Pět nominací získal thriller Argo a také drama Nespoutaný Django.

Foto: lincolnmovie.org

Daniel Day-Lewis jako prezident Lincoln

Na Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli byli nominováni Bradley Cooper (Silver Linings Playbook), Daniel Day-Lewis (Lincoln), Hugh Jackman (Bídníci), Joaquin Phoenix (Mistr) a Denzel Washington (Flight).

Foto: Artcam

z filmu režiséra Michaela Hanekeho Láska

Ne nejlepší herečku aspirují Jessica Chastainová (Zero Dark Thirty), Jennifer Lawrencová (Silver Linings Playbook), Emmanuelle Rivaová (Láska), Quvenzhané Wallis (Divoká stvoření jižních krajin) a Naomi Wattsová (Nic nás nerozdělí).

Foto: Warnerbros

Filmové premiéry

Na Oscara za výkony ve vedlejších rolích mají šanci Alan Arkin (Argo), Robert De Niro (Silver Linings Playbook), Philip Seymour Hoffman (Mistr), Tommy Lee Jones (Lincoln) a Christoph Waltz (Django). Z hereček pak Amy Adamsová (Mistr), Sally Fieldová (Lincoln), Anne Hathawayová (Bídníci), Helen Huntová (The Sessions) a Jacki Weaverová (Silver Linings Playbook).

Foto: Falcon

Christoph Waltz

V kategorii animovaných filmů budou soupeřit snímky Brave (Mark Andrews a Brenda Chapmanová), Frankenweenie Tima Burtona, ParaNorman (Sam Fell a Chris Butler), The Pirates! Band of Misfits Petera Lorda a Wreck-It Ralph Riche Moorea.

Foto: Foto Falcon

foto z filmu Domácí mazlíček

Za režii může být letos oceněn Michael Haneke díky filmu Láska, Benh Zeitlin za natočení Divokých stvoření jižních krajin, Ang Lee za film Pí a jeho život, Steven Spielberg za historický velkofilm Lincoln nebo David O. Russell za Silver Linings Playbook.

Upoutávka na film Argo (v kinech od 29.11.2012)Video: Warner Bros. Pictures

V kategorii krátký film jsou nominována díla Asad (Bryan Buckley a Mino Jarjoura), Buzkashi Boys (Sam French a Ariel Nasr), Curfew (Shawn Christensen), Death of a Shadow (Tom Van Avermaet a Ellen De Waele) či Henry (Yan England).

Upoutávka na film LincolnVideo: Bontonfilm

Kamera a střih

Oscar za kameru bude udělen za film Anna Karenina (Seamus McGarvey), Nespoutaný Django (Robert Richardson), Pí a jeho život (Claudio Miranda), Lincoln (Janusz Kaminski) nebo Skyfall (Roger Deakins).

Foto: MGM/Columbia

Skyfall přinese retro auta a atmosféru 60. let.

V kategorii střih figurují filmy Argo (William Goldenberg), Pí a jeho život (Tim Squyres), Lincoln (Michael Kahn), Silver Linings Playbook (Jay Cassidy a Crispin Struthers) a Zero Dark Thirty (Dylan Tichenor a William Goldenberg).

Upoutávka na film BídníciVideo: Bontonfilm

Mezi nominacemi na nejlepší dokumentární film najdeme tituly jako 5 Broken Cameras, The Gatekeepers, How to Survive a Plague, The Invisible War a Searching for Sugar Man. V kategorii krátkých dokumentů pak figurují Inocente, Kings Point, Mondays at Racine, Open Heart a Redemption.

Foto: Aerofilms

Alicie Vikanderová a Mads Mikkelsen rozpoutali Královskou aféru.

Mezi cizojazyčnými neboli neanglicky mluvenými filmy letos nominaci obdržely snímky Láska (Rakousko), Kon-Tiki (Norsko), No (Chile), Královská aféra (Dánsko) a War Witch (Kanada).

Upoutávka na film Divoká stvoření jižních krajin (v kinech od 09.08.2012)Video: Aerofilms

Na nejlepší původní scénář jsou nominovány příběhy Láska (Michael Haneke), Nespoutaný Django (Quentin Tarantino), Flight (John Gatins), Až vyjde měsíc (Wes Anderson a Roman Coppola) a Zero Dark Thirty (Mark Boal).

Hudební Oscary

Oscara za původní hudbu může dostat Dario Marianelli (Anna Karenina), Alexandre Desplat (Argo), Mychael Danna (Pí a jeho život), John Williams (Lincoln) nebo Thomas Newman (Skyfall).

V další hudební kategorii "původní píseň" letos má šanci zpěvačka Adele za titulní song k bondovce Skyfall, dále J. Ralph za píseň Before My Time z filmu Chasing Ice, Walter Murphy a Seth MacFarlane s písničkou Everybody Needs A Best Friend z filmu Ted, Mychael Danna a Bombay Jayashri s melodií Pi's Lullaby z filmu Pí a jeho život a také Claude-Michel Schönberg, Herbert Kretzmer a Alain Boublil za Suddenly z Bídníků.

Přehled hlavních nominací na Oscary:

FILM: Lincoln, Bídníci, Láska, Argo, Nespoutaný Django, Divoká stvoření jižních krajin, Pí a jeho život, Silver Linings Playbook, Zero Dark Thirty   

HEREC:Bradley Cooper, Daniel Day-Lewis, Hugh Jackman, Joaquin Phoenix, Denzel Washington

HEREČKA: Jessica Chastainová, Jennifer Lawrencová, Emmanuelle Rivaová, Naomi Wattsová, Quvenzhané Wallisová

Oscara za vizuální efekty si odnese jeden z pětice filmů: Hobit: Neočekávaná cesta, Pí a jeho život, The Avengers, Prometheus a Sněhurka a lovec.

Reklama

Výběr článků

Načítám