Hlavní obsah

Vláda nemůže omezit násilí ve filmu, řekl šéf americké filmové asociace

Novinky, Stanislav Dvořák

Ředitel Americké filmové asociace (MPAA) Chris Dodd, který nedávno inicioval diskuzi o omezení násilí ve filmech, řekl listu The Hollywood Reporter, že vládní vynucování takových omezení nepřipadá v úvahu.

Foto: Falcon

V novém filmu Quentina Tarantina Nespoutaný Django tečou potoky krve. Obsahuje i jednu z největších závěrečných přestřelek v historii filmu. Na snímku střílí herec Christoph Waltz.

Článek

Dodd a další zástupci hollywoodských studií se mají setkat s viceprezidentem Joem Bidenem, který byl pověřen prezidentem Obamou, aby problém řešil. Diskuze se chtějí zúčastnit zástupci televizí Gordon Smith a Michael Powell, zástupce režisérů Jay Roth i zástupce majitelů kin John Fithian.

“Chceme prozkoumat, co vše můžeme udělat, abychom rodičům poskytli informace, na základě kterých si vyberou, co chtějí a nechtějí, aby jejich děti viděly. To je legitimní prostor, ve kterém se pohybujeme. Bude to dobrovolné. Nechceme se zaplést do nějaké regulace obsahu, jsme vehementně proti tomu,” řekl Dodd.

Foto: Lionsgate

Plakát k filmu The Last Stand

Dodal, že hollywoodská studia mají vůli problém řešit zejména po nedávném masakru na škole v Connecticutu. Tyto události se v USA opakují až příliš často. Mnoho konzervativců vyzývá Obamu, aby si konečně posvítil na zábavní průmysl a glorifikaci zbraní, jenže v rámci americké ústavy je velmi těžké něco zakazovat. První dodatek chrání nejen film před cenzurou a např. v roce 2011 Nejvyšší soud odmítnul zákon, který se zrodil v Kalifornii a měl za cíl zakázat prodej určitých násilnických videoher.

Když se podíváme na deset velkých lednových premiér v USA, je tam skoro samé násilí. Pět z deseti filmů obsahuje velké množství střelných zbraní. Jako pěst na oko působí v této době hlavně plakát ke Schwarzeneggerovu filmu The Last Stand. Ve filmu je celkem vidět deset různých střelných zbraní, včetně útočných pušek a kulometů.

Reklama

Výběr článků

Načítám