Hlavní obsah

Američtí diváci favorizují na Oscary Lincolna, Bídníky a Hobita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by o udílení Oscarů rozhodovali američtí diváci, nejlepším filmem by se stal životopisný snímek Lincoln, nebo muzikál Bídníci, zatímco ceny pro nejlepší herce by si odnesli Anne Hathawayová a Daniel Day-Lewis. Vyplývá to z průzkumu ústavu Ipsos pro agenturu Reuters.

Foto: Warner Bros

Martin Freeman v roli hobita Bilba Pytlíka

Článek

Americká filmová akademie ve čtvrtek odpoledne zveřejní nominace na Oscary, které vybírá na 6000 členů.

Podle online průzkumu Ipsos by 18 procent respondentů vybralo jako nejlepší film Lincolna, 13 procent Bídníky a 12 procent film Hobit: Neočekávaná cesta. Snímky Nespoutaný Django a Pí a jeho život mají přízeň šesti procent Američanů, zatímco pro batmanovský film Temný rytíř povstal a pro bondovku Skyfall se vyslovilo pět procent.

Zatímco většina těchto filmů je považována za kandidáta na nominaci, Hobit je přes komerční úspěch řazen k outsiderům. O Skyfallu se spekuluje, že by mohl být prvním filmem o Jamesi Bondovi, který by byl na prestižní ocenění nominován.

Foto: MGM/Columbia

23. bondovka Skyfall opět s Danielem Craigem

Průzkum ukázal i další odlišnosti mezi divácky oblíbenými filmy a pravděpodobnými uchazeči, o kterých hovoří odborníci. Celých 52 procent dotázaných nevidělo žádný ze 24 filmů, na které se anketa ptala a které jsou řazeny k favoritům na nominaci. Stejně tak si 57 procent respondentů myslí, že by měla být Meryl Streepová nominována za úlohu v komedii Druhá šance, přestože odborníci neočekávají, že trojnásobná držitelka Oscara bude letos navržena.

Streepová je také druhá mezi kandidátkami na získání Oscara za Anne Hathawayovou, které vítězství předpovídá 27 procent dotázaných a která je favoritkou i u odborníků.

Mezi herci vede Day-Lewis za úlohu prezidenta Abrahama Lincolna (18 procent diváků). Za ním následuje se 16 procenty Denzel Washington za roli pilota ve filmu Let, Hugh Jackman z Bídníků (deset procent) a Jamie Foxx, který hraje v komedii z doby otrokářství Nespoutaný Django (sedm procent).

Reklama

Výběr článků

Načítám