Hlavní obsah

Večerníček bude vyprávět romské pohádky

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romské pohádky z celého světa bude ode dneška vysílat Večerníček v České televizi. Animovaný seriál Mire Bala Kale Hin (Dívenka s černými vlasy) natočila známá finská scenáristka a režisérka Katariina Lillqvist, která už v Česku vyrobila od konce osmdesátých let několik animovaných filmů. Podobu více než padesáti loutkám dala finská malířka Minna Soukka.

Článek

Příběhy a pohádky napsala autorka na motivy romských lidových pověstí, které sama sesbírala. Po šest dní je budou dětem vyprávět herci Věra Galatíková a Ladislav Frej. "Seznamují diváky výtvarně zajímavou, dramatickou a poutavou formou s bohatým odkazem romské lidové kultury," uvedl k dnešní premiéře za ČT její mluvčí Martin Krafl.

Dramaturg Večerníčku Miloš Zvěřina dodává, že v seriálu sice nezazní romština, zato jej ale doprovází romská hudba. Přestože ne všichni muzikanti jsou Romové: "Režisérka si osobně vybrala hudebníky z celé Evropy. Z domácích přizvala ke spolupráci Karla Holase z Čechomoru. Možná je škoda, že se romština neobjeví alespoň v písních."

Televize si na seriálu cení i zajímavý a nenásilný způsob, jakým mluví o vzniku romského národa. Legendu vypráví na začátku babička vnučce, která nemůže usnout, a pokračuje dalšími pěti příběhy o putování Romů Evropou.

"Autorka Katariina Lillqvistová ho dokázala napsat velmi citlivě, nepůsobí přehnaně výchovně. Je zřejmé, že to pro ni nebyla jen práce. Sama totiž našla mezi svými dávnými předky Romy, takže k jejich kultuře má blízko. Celý projekt ostatně vznikl jen díky ní, protože na něj dokázala před pěti lety sehnat peníze, ať už z grantů nebo od finské veřejnoprávní televize," dodal Zvěřina.

Seriál vznikl ve studiu Hafan film, v koprodukci České republiky, Finska a Evropské unie. Protože se pohádky budou vysílat i v zahraničí, byly natočeny zároveň v české, finské i anglické verzi.

Jaký bude mít nový seriál u dětí ohlas, si zatím nikdo netroufá odhadnout. Většina Večerníčků bývá groteskně laděna, jenže romské lidové příběhy mají zpravidla tísnivou atmosféru - a někdy jsou i tragické. "Věříme ale, že bude úspěšný. Večerníček patří k nejsledovanějším pořadům a mimochodem i k jejím nejlepším vývozním artiklům," uvedl mluvčí Martin Krafl.

Pokud se ČT dohodne s koproducenty, nic podle Zvěřiny nebrání tomu, aby se jako většina ostatních večerníčkových cyklů objevil také na videokazetách. Projekt, který vznikal pět let, stál v přepočtu zhruba 31 miliónů korun. ČT se na něm podílela třemi miliony.

S pokračováním  televize zatím nepočítá a podle Miloše Zvěřiny zřejmě ani sama autorka, která právě pobývá ve Finsku. "Naposledy jsme spolu mluvili asi před půlrokem a tehdy se zmínila, že právě sbírá šamanské příběhy."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám