Hlavní obsah

Výstavní tipy: Kupka, Zrzavý i Malich

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České výstavní síně nabízejí hned v první části letošního roku několik výstav, které je dobré nepřehlédnout a věnovat jim náležitou pozornost. Nabídka na nejbližší týdny je totiž velmi zajímavá.

Foto: Právo-Milan Malíček

Z pražské výstavy Františka Kupky Cesta k Amorfě

Článek

V Salmovském paláci na Hradčanech v Praze zaujme zájemce o dějiny moderního malířství výstava Národní galerie nazvaná František Kupka: Cesta k Amorfě. Je o zrodu abstraktního umění a o tom, čím chtěl Kupka překvapit publikum na salónech v Paříži před první světovou válkou. Skvělá akce se zápůjčkami obrazů a akvarelů z Francie a USA potrvá do 3. března.

Pražský hrad ve spolupráci s Galerií Sklenář chystá do hradní Jízdárny reprezentativní bilanci díla žijícího klasika českého umění Karla Malicha v ojedinělé instalaci výtvarníka Federika Díaze. Retrospektiva bude k vidění od 1. února do 8. května.

Galerie hlavního města Prahy nabízí do 3. února v Domě U Kamenného zvonu přehled tvorby výtvarníka a filmaře Jana Švankmajera. Celý gotický palác na Staroměstském náměstí je přímo napěchován surrealistickými objekty a projekcemi, které podle názvu expozice nabízejí Možnosti dialogu mezi filmem a volnou tvorbou.

Foto: PRÁVO – Peter Kováč

Arcimboldeskní hlava z Švankmajerovy výstavy v Domě u Zvonu v centru Prahy.

Galerie Rudolfinum připravuje výstavu s názvem Motýlí efekt. Kurátor Petr Vaňous nabídne od 18. ledna do 10. března svůj pohled na současný obraz a jeho „dekonstrukci“ v českém malířství. Pražský DOX – Centrum současného umění slibuje v termínu od 22. února do 6. května pohled do ateliéru světově proslulého umělce vizuálních projekcí Krzysztofa Wodiczka. Mimo jiné uvidíme videa romských dětí ze Šluknovského výběžku, která budou promítána na sochy českých historických postav zapůjčených z pražského Národního muzea.

Do Brna stojí za to vyrazit do Moravské galerie na reprízu současné plzeňské výstavy Rytmy + pohyb + světlo o impulzech futurismu v českém umění. Zajímavě připravená výstava o české a moravské avantgardě – výtvarné i filmové – zaplní celý Místodržitelský palác od 15. února do 19. května. Ostravská galerie výtvarného umění do 10. března vystavuje 250 obrazů a kreseb Jana Zrzavého – jde o pokus nově pohlédnout na odkaz zakladatele českého moderního umění.

Lahůdku chystá Západočeská galerie v Plzni. Pod názvem Palmy na Vltavě bude vůbec poprvé zmapován vliv primitivních kultur Ameriky, Afriky a Oceánie na české výtvarné umění v letech 1850 až 1950. Není bez zajímavosti, že to byl právě představitel avantgardy Josef Čapek, který sepsal obsáhlou knihu Umění přírodních národů. Nevšední podívaná, která zaujme i exponáty ze sbírek Vojty Náprstka a Emila Holuba, bude v plzeňských Masných krámech k vidění od 30. ledna do 28. dubna.

Galerie výtvarného umění v Chebu od 10. ledna do 31. března nabídne retrospektivu opomíjené osobnosti české malby, zakládajícího člena skupiny Sedm v říjnu Václava Hejny. Výstava je uspořádána ve spolupráci s Muzeem moderního umění – Nadací Wörlen v bavorském Pasově.

Reklama

Výběr článků

Načítám