Hlavní obsah

Martin Chodúr: Nechci dělat hudbu podle toho, co mi radí jiní

Právo, Aleš Honus

Se svým druhým albem přišel na sklonku loňského roku zpěvák Martin Chodúr. Kolekce dostala název Manifest a na své si přijdou milovníci všech hudebních odstínů, jimiž se zpěvák už v minulosti prezentoval.

Foto: Foto archív M. Chodúra

Martin Chodúr si na albu Manifest splnil své hudební představy.

Článek

Když jsme spolu mluvili před více než rokem, tvrdil jste, že nové album s vaší novou ostravskou kapelou vyjde během pár měsíců. Nakonec to trvalo podstatně déle. Proč?

To jsem ještě netušil, jak obrovský kus práce před námi stojí. My se totiž při nahrávání rozhodli vydat na dnešní dobu poněkud neobvyklou cestou. Poctivě jsme vypisovali veškerá aranžmá a důsledně dbali na to, aby každá skladba dostala ten nejlepší kabát, jaký potřebuje. Třeba u skladeb Ve vlnách nebo Moskva je v plamenech jsme dospěli k názoru, že se k nim bude hodit orchestr a velký sbor. Nahrát album jen s rockovou kapelou trvá podstatně kratší dobu než nahrát desku, kde píseň například začíná big bandem se smyčci a končí orchestrem s velkým sborem. S tím souvisí potřeba zkoordinovat, kdy má ten který muzikant čas. Takže jeden rok na dokončení takového projektu není tak dlouhá doba.

Na albu se kromě kapely objevují další asi tři desítky muzikantů. Jak jste je vybírali?

Hlavně podle toho, s kým dobře vycházíme a s kým chceme spolupracovat. Chtěli jsme, aby práce na desce byla co nejpříjemnější.

Celé album evokuje atmosféru hudby, která světu vládla před několika desítkami let, i když zvuk je modernější. Bylo od počátku vaším úmyslem dělat retro, nebo výsledná podoba písní vyplývá z toho, že takový kabát napsaným melodiím sluší nejvíce?

Mým cílem nebylo vytvořit desku, která by byla prvoplánově komerční a snažila se kopírovat soudobé hudební trendy. Spousta hudebníků se dnes vrací ke kořenům hudby, ať už je to třeba hitmaker Elton John, který spolupracoval s Leonem Russellem, anebo nedávno zesnulá Amy Winehouse, která si pozvala ke spolupráci Marka Ronsona, jenž také vychází z kořenů.

Nemyslím si, že moje hudba je retro. Možná to tak někdo slyší, protože tam třeba hraje trombón, trumpeta a saxofon, ale v aranžích samotných jsou poměrně odvážné jazzové postupy, které jsou moderní. Za sebe můžu říct, že deska je pro všechny, kteří mají rádi hudbu jako takovou a nerozlišují mezi styly.

Proč dostala název Manifest?

Název souvisí s tím, o čem mluvím a za čím si stojím. Je takové moje NE všem těm, kteří mi říkají, co bych měl dělat. Těm, kteří říkají: „Takovou hudbu nikdo nebude poslouchat. Měl bys to dělat jinak. Jsi mladý na to, abys dělal zrovna tohle.“ Postupně jsem zjistil, že všichni lidé, kteří to říkají, jsou většinou o generaci starší než já. Přátelé, kteří jsou v mém věku kolem pětadvaceti let, naopak říkají, že to dělám dobře a že se jim to líbí.

Je album Manifest zároveň i vzkazem fanouškům, že právě touto cestou se chcete ubírat i v další tvorbě?

Rozhodně se nechci upnout na jeden žánr. Myslím si, že ani deska Manifest není jen o jednom žánru. Na dalších deskách se budu snažit objevovat jiné možnosti, jak přistupovat ke svým skladbám, které si píšu výhradně sám. Láká mě nahrát desku, která by pracovala s prvky moderní elektronické hudby. I z tohoto alba se chystá remix, který by měl dělat Ashley Slater.

Všechny texty jsou na rozdíl od předchozího alba v češtině. Té jste se dříve vyhýbal. Změnil jste názor, nebo jste chtěl vyjít vstříc českým posluchačům?

Částečně jsem jim chtěl vyjít vstříc a částečně jsem změnil názor. Hodně jsem přemýšlel o jazyku a poslouchal jsem hodně kvalitní české hudby. Postupem času jsem si k tomu nacházel cestu. Už jako dítě jsem psal básničky v češtině, takže jsem se k tomu vrátil. Zpětně si myslím, že se to povedlo.

Jak bude vypadat koncertní podoba písní, ve kterých hraje dominantní roli orchestr?

Já bych strašně rád vyjel na turné s celým orchestrem, ale ten by si na sebe nevydělal, protože lidé si nemohou dovolit dát za vstupenku třeba 500 korun. Takže vyjíždíme v šestičlenné sestavě. Můžu ale zaručit, že to bude stát za to, protože jsou to všechno vynikající muzikanti.

V některých skladbách si některé prvky předtočíme a budeme hrát živě do předpřipravených smyček. Ale jinak téměř všechno v maximální míře zahrajeme jako sextet. Turné k albu Manifest bude probíhat v první polovině roku, kdy se podíváme do třiceti měst v České republice a na Slovensku. Na začátek ledna chystám kromě toho dva koncerty s Janáčkovou filharmonií v Karviné a v Ostravě. I na nich zazní mimo jiné skladby z nového alba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám