Hlavní obsah

Ve věku 83 let zemřel folklorista Rejšek

Ve věku 83 let ve čtvrtek zemřel tanečník, zpěvák a folklorní taneční pedagog Radomil Rejšek, informoval Kazimír Jánoška, šéfredaktor časopisu Folklor. Rejšek vyučoval folklor několik generací mladých lidí a byl uznávaným znalcem mezi folklorními soubory v Čechách, na Moravě i ve Slezsku.

Foto: Sdružení Folklorní, ČTK

Tanečník, zpěvák a pedagog Radomil Rejšek

Článek

"Za více než měsíc, 16. února 2013, by Radomil Rejšek oslavil 84. narozeniny. Žel, nestane se tak, dnes v ranních hodinách se navždy rozloučil s pozemským bytím a 'vystoupal' - jak říkají všichni, kdo zasvětili život lidové kultuře - do folklorního nebe," uvedl Jánoška.

Rejšek působil jako spoluzakladatel, dlouholetý člen a vedoucí Souboru písní a tanců Josefa Vycpálka. Knihy, které napsal, patří podle Jánošky do zlatého fondu odborné literatury věnované folkloru. Rejšek pracoval také mnoho let jako tajemník zahraničních vztahů Folklorního sdružení České republiky.

Za zásluhy o rozvoj spolupráce mezi folkloristy na mezinárodní úrovni mu bylo uděleno nejvyšší ocenění Mezinárodní organizace pro lidové umění - čestné členství Mezinárodní organizace pro lidového umění.

Reklama

Výběr článků

Načítám