Hlavní obsah

Klus místo Gotta, Pražský výběr a Lucie

Právo, Jaroslav Špulák

Hudební server Bandzone.cz pořádá pravidelně Showcase. Je to přehlídka několika kapel, o kterých by se mělo v roce následujícím hovořit. Letošní Showcase byl v prosinci v pražském Rock Café a ukázal jediné: ani o jedné ze šesti představených kapel se v roce 2013 mluvit nebude. Není proč.

Foto: Foto PRÁVO – Jan Handrejch

Tomáš Klus

Článek

Mimoděk tak Bandzone.cz potvrdil, že je-li cosi v české kulturní sféře v bodě stagnace, je to hudební scéna, respektive její podhoubí. Poslední skutečný objev byli Charlie Straight – v roce 2008. Nic dalšího nepřišlo.

Výsluní (bráno dle popularity umělců) žije z podstaty i malých zemětřesení. Jedním z nich je stoupající popularita Tomáše Kluse, která vyrostla tak, že z piedestalu Českého slavíka odsunula tradičního vítěze Karla Gotta. Klus je skutečně velkou nadějí české hudební scény. V příštích letech ale bude už jen obhajovat.

Odchod Daniela Landy ze šoubyznysu je též pozoruhodná událost. Nastartovala ji malá nehoráznost, sice říjnové uvedení jeho nedokončené rockové opery Klíč králů v pražském Divadle Broadway. Nic takového nemá ve světě obdoby. Landa pak oznámil odchod ze šoubyznysu a také to, že je kouzelníkem Žitem. S hudbou to má už málo společného.

Nejzajímavějšími tuzemskými počiny byla alba dosud málo známých skupin Zrní a Květy. Obě vydaly vynikající nahrávky, moderní a dostatečně alternativní na to, aby oslovily posluchače napříč věkovými kategoriemi i naturely. Není divu, že se obě dostaly do nominací na ceny Apollo i Vinyla.

Foto: prazskyvyber.com

Michael Kocáb a Michal Pavlíček se těší na turné.

Událostí roku jsou také čtyři návraty. Václav Neckář přišel v dubnu s albem Dobrý časy a krásnými písničkami na něm navázal na úspěch skladby Půlnoční z minulého roku. Písně mu napsali Švejdík, Muchow a Neuwerth, muži, kteří si jiné schovali pro album své skupiny Umakart nazvané Vlci u dveří. Nebýt stejně pomalého tempa písní, jaké poznamenává Neckářovu desku, byl by to velmi povedený počin.

Listopadový návrat skupiny Pražský výběr vyšel dokonale a kapela už ohlásila další koncerty na jaro 2013. Kapela Lucie se vrátila také. Zatím sice jen na prosincový milionářský večírek společnosti PPF, leč prohlášení z 12. 12. 2012 napovídá, že koncertů v příštích dvou letech bude více.

Velkou radost udělaly českým divákům koncerty zahraničních hvězd. Letos jich bylo dost na festivalech i při sólových produkcích. Zářijová show Coldplay v Praze byla vrcholem velkoleposti i střetem s vizuálním kýčem. Listopadové vystoupení Muse zase ukázalo, jak silná kapela jsou, a to i s ohledem na čerstvé album The 2nd Law. Možná nejlepší zahraniční v letošním roce.

Nejlepší česká alba podle Jaroslava Špuláka

1. Zrní: Soundtrack ke konci světa

2. Květy: Bílé včely

3. Kryštof: Inzerát

4. Lucia Šoralová a Michal Horáček: O lásce, cti a kuráži

5. Xindl X: Láska

Byť kolekce Led Zeppelin (Celebration Day), One Direction (Take Me Home), Robbieho Williamse (Take The Crown), Mumford And Sons (Babel) či Jacka Whitea (Blunderbuss) stojí rovněž za poslech.

Reklama

Výběr článků

Načítám