Hlavní obsah

Svět umění od Jagellonců ke Krištofu Kinterovi

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovníci pařížského Louvru letos připravili objevný pohled do zákulisí tvorby Leonarda da Vinci. Mimo jiné jsem tu poprvé na jednom místě viděl dvě Mony Lisy, které zcela souběžně vznikaly v umělcově florentském ateliéru. Fascinující objev!

Foto: Peter Kováč , Právo

Špatné zprávy, ďábelský moderátor pouští v koncentrované podobě do rádia to, co během dne slyšíme z rozhlasového a televizního vysílání. Z výstavy Krištofa Kintery.

Článek

V New Yorku mě zaujala v Muzeu moderního umění bilance Cindy Shermanové. Rodiče ji nikdy nevzali do galerie, výtvarnou výchovu na škole neměla, a přesto se z ní stala hvězda světové fotografie.

Na jaře se v pražském Veletržním paláci objevila Slovanská epopej a Morava se z toho nezhroutila. Nebudujme prosím žádný nový pavilón a nechme toto dílo zde, kde ho i sám umělec poprvé veřejně představil. Muchova Slovanská epopej sem prostě ideálně patří.

Kutná Hora se letos probrala jako Šípková Růženka ze spánku, a to zásluhou galerie GASK, historika Jiřího Fajta a jejich výstavy Europa Jagellonica. Na sto státních muzeí a církevních institucí z celé Evropy zapůjčilo do Kutné Hory 350 exponátů, které dokumentovaly nádheru pozdně gotického a renesančního umění na území dnešního Česka, Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy a Chorvatska za vlády králů z dynastie Jagellonců.

V září uplynulo 800 let od vydání Zlaté buly sicilské, což byl mezník české státnosti. Pražský hrad zaspal, ale důstojně si na jubileum vzpomnělo Ostravské muzeum. K bule vydalo i nádherný katalog. Ostrava se vůbec činí. Na začátku roku byla ve zdejší Galerii výtvarného umění rozsáhlá výstava o české meziválečné avantgardě Černá slunce a nyní je tam bilance Jana Zrzavého.

Foto: Repro katalog

Obraz Františka Kupky Tvar modré patří k prvním dílům abstraktního malířství na světě

Ze současných výtvarníků mě nejvíce zaujal Krištof Kintera v Galerii hlavního města Prahy. To, co udělal s výstavními prostory Městské knihovny, jsem dosud opravdu neviděl. Fascinující je také stále trvající výstava v Budapešti o vztahu Paula Cézanna k dědictví výtvarné minulosti. Stejně zajímavá je i bilance malířského díla Salvadora Dalího v Paříži. Stálo za to, vydržet tu děsnou frontu u Centre Pompidou. Jsem rád, že se ze své letargie dostala i pražská Národní galerie výstavou o Františku Kupkovi a jeho účastech na pařížských salonech. Doufejme, že to není obdobná situace, kterou znají dobře lékaři: těsně před smrtí se pacientovi zpravidla výrazně uleví a na chvíli pookřeje.

Kupka letos potěšil ještě jednou. V dubnu vydražila v Praze aukční síň Adolf Loos Apartment jeho obraz Tvar modré za 55,75 miliónu korun - překonal tak všechny domácí aukční rekordy. Majitel však marně čeká na vývoz.

Výstavy roku podle Petera Kováče

1. Europa Jagellonica v galerii GASK v Kutné Hoře

2. Leonardo da Vinci v Louvre v Paříži

3. Cézanne a minulost v Szépmüvészeti Múzeum v Budapešti

4. Salvador Dalí v Centre Pompidou v Paříži

5. Krištof Kintera v Galerii hl. města Prahy

Je zajímavé, že Ministerstvo kultury ČR dalo v roce 2007 zcela bez problémů vývozní povolení na sochu německého expresionisty Wilhelma Lehmbrucka, která byla integrální součástí výzdoby brněnské Vily Tugendhat, což je nejen národní památka, ale i skvost prvořadé hodnoty na seznamu UNESCO. Socha se pak za milión liber prodala v Londýně. Náměstek ministra kultury Zdeněk Novák to pro ČTK vysvětlil slovy, že prý plně postačí, když místo originálu bude v Brně kopie. V Česku je prostě možné úplně všechno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám