Hlavní obsah

Němci jsou podle Tenenbomovy knihy stále antisemité

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naprostá většina Němců hluboce opovrhuje Židy i po více než šesti desetiletích, která uplynula od holokaustu. K tomuto závěru dospěl ředitel židovského divadla v New Yorku Tuvia Tenenbom, který nyní v Německu vydal knihu Allein unter Deutschen (Sám mezi Němci). Vydalo ji známé nakladatelství Suhrkamp a vyplývá z ní, že Německo je tajně stále hluboce antisemitskou zemí. Jedna z oficiálních německých studií, která byla publikovaná letos, ale uvádí, že antisemitsky smýšlejí jenom dva z deseti Němců.

Foto: Suhrkamp

Obálka knihy Sám mezi Němci

Článek

Tenenbom se narodil v Tel Avivu před 55 lety a jeho rodiče přežili holokaust. V roce 2010 putoval několik týdnů po Německu a setkal se tam se známými osobnostmi, profesory, studenty, obchodníky, neonacisty i levičáky. Tvrdí, že osm z deseti z nich dalo buď skrytě nebo nevědomky najevo své antisemitské smýšlení.

Tenenbom antisemitismus definuje jako snahu přesvědčit někoho, že Židé ve svých rukou shromažďují nepřiměřenou moc a jsou posedlí penězi. V jeho definici figuruje také Izrael jako jediný, kdo nese odpovědnost za konflikt s Palestinci.

Novinářům v Berlíně nedávno Tenenbom vysvětlil, že něco jiného je dělat průzkum telefonicky a ptát se lidí, co si myslí o Židech, a něco jiného s nimi posedět u vína nebo piva a popovídat si. V prvním případě většina lidí řekne, že Židy považuje za sympatické, ve druhém většinou přizná, že "tuhle zemi mají v rukou ti hrozní Židé".

Přehlídka německých bestií

Tenenbom píše příležitostně pro evropské a také izraelské noviny. Německo podle něj není v Evropě jediný stát, který má problém s Židy, ale výjimku z něj dělají jeho dějiny. "Před 70 lety došlo Německo v antisemitismu nejdál. V roce 1945 bylo spáleno na popel, nezůstalo z něj nic, bylo znovu vystavěno až po vrchol. Dnes je nejbohatší a nejmocnější zemí Evropy. Doufám, že stejnou rekonstrukcí projde i v otázce antisemitismu," vysvětlil Tenenbom. Podle něj bude snadnější "dosáhnout izraelsko-palestinského smíření nebo míru mezi Araby a Židy než zbavit Němce nenávisti k Židům".

V Německu se kniha setkala s kritikou. Der Spiegel v ní vidí "podivně zábavnou přehlídku portrétů německých bestií" a předpokládá, že "Tenenbom chce knihou poskytnout velmi vážný druh zábavy, anebo odsouzení".

Süddeutsche Zeitung autora obviňuje, že z Německa shromáždil vše to, co se dá shrnout slovem bizarní. Abendblatt považuje za "vzrušující, jestliže vám cizinec říká to, co vy už dávno víte". Jüdische Allgemeine považuje knihu za cestopis obsahující "hořký nektar nahé a nefiltrované pravdy".

Reklama

Výběr článků

Načítám