Hlavní obsah

Koncert Plácida Dominga zakončil společný zpěv Tiché noci

Tradiční vánoční píseň Tichá noc zakončila sobotní koncert Plácida Dominga v pražské O2 areně. Ke španělskému tenoristovi se při klasické koledě Franze Xavera Grubera z roku 1818 přidali jeho hosté, portorická sopranistka Ana Maria Martínezová a její česká kolegyně Eva Urbanová.

Foto: Roman Vondrouš, Právo

Plácido Domingo

Článek

Téměř vyprodaná hala upravená s místy pouze k sezení, kde se podle odhadů přítomných žurnalistů sešlo přibližně 6000 lidí, odměnila pěvce i doprovázející Státní filharmonii Košice pod taktovkou Eugena Kohna ovacemi vestoje.

Koncert zahájila předehra Mozartovy opery Únos ze Serailu, po níž za velkého potlesku na pódium přišel šedovlasý madridský rodák a zazpíval píseň z Wagnerovy Valkýry. Posluchačům se po ní omluvil za drobné hlasové problémy způsobené nízkou teplotou v hale.

Xerxes i Rusalka

V první části koncertu se představil Domingo, kterému bude v lednu dvaasedmdesát, především jako operní tenor v áriích z oper Xerxes (Georg Friedrich Händel), Andrea Chénier (Umberto Giordano) nebo Simon Boccanegra (Giuseppe Verdi). Urbanová se sólově prezentovala árií z opery Adriana Lecouvreur, Martínezová publikum potěšila Dvořákovou písní Měsíčku na nebi hlubokém z opery Rusalka.

Po přestávce byl program vytvořen pro milovníky lehčích žánrů. Domingo zazpíval árie z Lehárových operet Země úsměvů a Veselá vdova a z muzikálu Jižní Pacifik. Z Veselé vdovy zazněl i duet, který s Urbanovou nejen odzpíval, ale také doprovodil tancem. Velký úspěch pak měl Domingo s dalším duetem, tentokrát s Martínezovou zazpíval populární skladbu Tonight z muzikálu West Side Story. Martínezová přispěla melodií z muzikálu My Fair Lady a Domingo hitem Louise Armstronga What A Wonderful World. V přídavcích pak koncert nabídl několik vánočních písní.

"Král světové opery" Domingo se do Česka vrátil po roce a půl. Loni koncertoval v Českém Krumlově, v Praze vystoupil po osmnácti letech. Za svou pěveckou kariéru, k níž později přidal i dirigování, ztvárnil přes 130 tenorových a barytonových rolí. Získal 12 cen Grammy a pořídil stovky nahrávek, což je v operní historii rekord. Mezinárodní popularitu si vytvořil zejména společným vystupováním s Lucianem Pavarottim a José Carrerasem (Tři tenoři).

Reklama

Výběr článků

Načítám