Hlavní obsah

Arnie se objevil s obřím kulometem uprostřed diskuzí o omezení násilí

Novinky, sad

V nejméně vhodnou dobu se objevily propagační materiály k novému filmu Arnolda Schwarzeneggera The Last Stand, na nichž akční idol osmdesátých let pálí z obrovského kulometu. Nedlouho po masakru na škole v americkém Newtownu a v době, kdy Americká filmová asociace jedná se studii o krocích k omezení násilí, to působí dost bizarně.

Foto: Lionsgate

Plakát k filmu The Last Stand

Článek

Ředitel Americké filmové asociace (MPAA) Chris Dodd v těchto dnech volal velkým studiím a inicioval diskuzi o násilí ve filmech, přestože neexistuje důkaz, že nedávné řádění Adama Lanzy souvisí s filmem.

MPAA vydala prohlášení, v němž podporuje snahu prezidenta Obamy řešit problém násilí a zbraní v USA: "My z filmového a televizního průmyslu chceme pomoci Americe vyléčit se, jsme připraveni účastnit se celonárodní diskuze."

Jenže když se podíváme na deset velkých lednových premiér v USA, je to skoro samé násilí. Pět z deseti filmů obsahuje velké množství střelných zbraní. Jako pěst na oko působí v této době hlavně plakát ke Schwarzeneggerovu filmu The Last Stand. Ve filmu je celkem vidět deset různých střelných zbraní, včetně útočných pušek a kulometů.

Foto: Lionsgate

Plakát k filmu The Last Stand

Wayne LaPierre z organizace National Rifle Association dává vinu za násilí v USA pop kultuře. "Tisíce hudebních videoklipů, a všichni to víte, ukazují život jako vtip, hrají si na vraždy, ukazují vraždu jako způsob života. A ještě mají nervy tomu říkat zábava?" rozčílil se v pátek ve Washingtonu.

Tarantino film hájí 

V reakci na poslední americký masakr byla odložena např. premiéra nového akčního filmu Jack Reacher: Poslední výstřel s Tomem Cruisem v Pittsburghu a rodinné komedie Parental Guidance v Los Angeles.

Na druhou stranu režisér Quentin Tarantino (Pulp Fiction, Kill Bill) prohlásil, že už ho unavuje hájit svoje filmy pokaždé, když USA šokuje nový případ násilí spáchaného střelnou zbraní. Za násilí v novém filmu Django Unchained se nehodlá omlouvat.

Reklama

Související články

Obama podporuje zákaz útočných zbraní

Americký prezident Barack Obama chce kvůli střelbě v základní škole v Newtownu opět zavést zákon, který by zakázal vlastnictví poloautomatických útočných...

Výběr článků

Načítám