Hlavní obsah

Američtí senátoři kritizují film o dopadení bin Ládina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Zero Dark Thirty se "hrubě mýlí a je zavádějící", když naznačuje, že k dopadení Usámy bin Ládina vedly informace získané mučením. Prezidentovi studia Sony to ve středu napsali tři členové senátního zpravodajského výboru, demokraté Dianne Feinsteinová a Carl Levin a republikán John McCain.

Článek

Thriller o pronásledování a dopadení šéfa Al-Káidy natočila režisérka Kathryn Bigelowová, která dostala Oscara za svůj předcházející film Smrt čeká všude. Zero Dark Thirty bude uveden do kin začátkem příštího roku, ale už nyní sbírá nominace na filmové ceny. Je například nominován na čtyři Zlaté glóby.

Senátoři v dopise šéfovi studia Sony Michaelu Lyntonovi uvedli, že je jeho povinností říci, že použití mučení při honbě bin Ládina je fikcí a nezakládá se na faktech. Zdůraznili také, že zajatci Ústřední zpravodajské služby (CIA), kteří poskytli důležité informace o bin Ládinovi, to udělali před jakýmkoli nasazením ostrých technik výslechu. Podle nich budou diváci považovat snímek za faktický popis událostí.

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

"Používání mučení v boji proti terorismu výrazně poškodilo hodnoty a postavení Ameriky ... a zůstává skvrnou na našem národním svědomí. Nemůžeme si dovolit vracet se do tohoto temného období. Filmem Zero Dark Thirty filmaři a vaše studio opakují mýtus, že mučení je účinné," uvádí dopis.

Filmaři se brání

Filmaři takovou interpretaci odmítají. Bigelowová a scénárista Mark Boal v prohlášení uvedli, že zobrazili "různé kontroverzní praktiky a zpravodajské metody, které byly používány ve jménu dopadení bin Ládina". Podle nich film ukazuje, že úspěšné dopadení bin Ládina není výsledkem jediné metody a že žádná jednotlivá scéna nezachycuje celkové úsilí zobrazované ve filmu.

Podle listu The Washington Post film začíná scénou waterboardingu, kterým se u vyslýchaného navozuje pocit, že se topí. Později film naznačuje, že vězně mučení natolik oslabilo, že s ním bylo možné účinně manipulovat, uvedl list.

John McCain, který byl pět a půl roku v zajetí za vietnamské války a je odpůrcem mučení, viděl film už v pondělí večer. V úterý pak řekl, že je jím znechucen, protože se mýlí. Senátor zdůraznil, že waterboarding čísla tři v Al-Káidě, Chálida Šajcha Muhammada, neposkytl informace vedoucí k bin Ládinově úkrytu v Pákistánu. "Nejen, že nasazení posílených technik výslechu u Chálida Šajcha Muhammada neposkytlo indicie vedoucí k bin Ládinovu kurýrovi ..., ale přineslo mylné a zavádějící informace," řekl McCain v úterý.

Režisérku obvinili z propagandy a šíření tajných informací 

Už loni republikánský kongresman Peter King obvinil režisérku Kathryn Bigelowovou, scenáristu Marka Boala a tým prezidenta Baracka Obamy, že spolupracují na filmu, který má být údajně propagandou pro prezidenta Obamu, a použili v něm tajné informace.

Peter King žádal vyšetřování, ale Bílý dům aféru považuje za směšnou. Vše začalo tím, že novinářka z New York Times Maureen Dowdová napsala, že filmaři měli přístup k nejtajnějším informacím.

Obviňovat režisérku z toho, že dělá propagandistický film na objednávku, nedává smysl, protože začala na svém filmu pracovat dávno před zabitím nejslavnějšího teroristy světa. V té době měl mít film úplně jiný konec. Režisérka byla překvapena tím, že armáda teroristu našla a zabila. Musela kvůli tomu přepisovat scénář.

Reklama

Související články

Usáma plánoval útok na Obamovo letadlo

Usáma bin Ládin plánoval před smrtí útok na letadlo amerického prezidenta Baracka Obamy a generála Davida H. Petraeuse. Vytvářel k tomu speciální teroristické...

Výběr článků

Načítám