Hlavní obsah

Berlinale otevře historické epické drama natočené předsedou jury

Únorový 63. ročník filmového festivalu Berlinale zahájí mezinárodní premiéra historického snímku The Grandmaster (Velmistr) známého hongkongského režiséra Wong Kar Waie, který současně usedne i do čela hlavní poroty jedné ze tří nejprestižnějších filmových přehlídek na světě. Oznámili to pořadatelé festivalu.

Foto: Profimedia.cz

Wong Kar Wai

Článek

The Grandmaster je akční epické drama, které se odehrává na pozadí neklidných 30. let minulého století v Číně. Tam bude mít také 8. ledna příštího roku světovou premiéru.

"Wong Kar Wai jím rozšířil své dílo o nový napínavý prvek a vytvořil umělecky a obrazově bohatý žánrový film," prohlásil o něm Dieter Kosslick, prezident Berlinale, které se v německé metropoli uskuteční od 7. do 17. února.

Jako každý úvodní snímek na této přehlídce, bude i tento zařazen do hlavní soutěžní sekce. Vzhledem k "dvojroli" hongkongského režiséra, který bude zároveň předsedou mezinárodní jury, ale nebude moci získat Zlatého medvěda pro nejlepší festivalový snímek či některého ze Stříbrných medvědů, které si odvážejí herci a tvůrci.

Čtyřiapadesátiletý cenami ověnčený filmař, který je i v Česku známý svými snímky jako Moje borůvkové noci, 2046 nebo Stvořeni pro lásku, má s předsedáním poroty velké mezinárodní filmové přehlídky už své zkušenosti. Před šesti lety stál v čele hlavní jury na filmovém festivalu ve francouzském Cannes.

Reklama

Výběr článků

Načítám