Hlavní obsah

V Kataru připravují seriál o Mohamedovi. Má stát 19 miliard

Na miliardu dolarů (19 miliard korun) se vyšplhaly náklady na seriál o prorokovi Mohamedovi. Jeho natáčení připravuje katarská společnost An-Núr Holding a producentem je Američan Barrie Osborne, který se podílel na výrobě filmu Matrix nebo trilogie Pán prstenů. Informoval o tom katarský deník Aš-Šark.

Článek

Připraven je už scénář, při jehož tvorbě byl konzultantem šéf mezinárodního svazu muslimských učenců Júsuf Karadáví. Podle tradice islámu se na obrazovce ani v jednom záběru neobjeví Prorok.

Budou však vystupovat jeho společníci. I to ale odporuje tradičnímu názoru, podle něhož bylo postavení těchto lidí mezi ostatními muslimy mimořádné, takže ani oni by neměli být fyzicky zpodobováni.

Karadáví ale dal dobrozdání a vysvětlil ho takto: "Konzultoval jsem se 30 znalci islámu. Došel jsem k závěru, že na tom ukázat Mohamedovy společníky v dramatickém díle není nic špatného. Bývali jsme proti této myšlence, protože jsme si o podobě a charakteristice proroků a jejich společníků učinili určitou představu, která by neměla být lidskými obrazy porušena. Po dlouhém bádání a studiu jsem ale shledal, že jsme v tomto ohledu byli přemrštění. V koránu ani v tradici odkázané Prorokem není žádný text ani odkaz, který by to zakazoval."

Seriály jsou mezi muslimy hojně sledovány zejména o postním měsíci ramadánu. Letos se vysílala sága o životě Mohamedových vnuků Husajna a Hasana. Objevilo se v něm několik Prorokových společníků a mezi znalci islámu se pak o tom hojně debatovalo. Káhirská univerzita Al-Azhar, která je nejuznávanější institucí sunnitského islámu, vydala prohlášení s požadavkem, aby televize toto drama nevysílaly, jelikož zpodobování Prorokových společníků je zakázáno. Proti produkci i vysílací společnosti byly podány žaloby.

Pobouřeni Hollywoodem

Chystaný nákladný seriál v Kataru má být sedmidílný a příprava na něj je mimořádně pečlivá. V pondělí se k němu v Dauhá vyjádřil také kuvajtský duchovní Tárik Suvajdán, který vede skupinu konzultantů filmařů. Podle něj nedávná náboženská studia ukazují, že nová generace používá při získávání informací nové způsoby a není závislá na tradičních médiích.

Film se bude točit v angličtině a bude přeložen do několika jazyků. Očekává se, že osloví i západní diváky. Tvůrci připomínají, že se Hollywood v minulých deseti letech podílel na 750 filmech, v nichž byl islám nebo Prorok zobrazeni v negativním světle. Letos muslimy pobouřil snímek Nevinnost muslimů, který ale nevznikl s pomocí Hollywoodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám