Hlavní obsah

Fond kinematografie má dostávat až 300 miliónů ročně, poslanci přehlasovali Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní fond kinematografie bude na podporu výroby filmů dostávat až 300 miliónů korun ročně. Minimálně 150 milióny korun mají od příštího roku do fondu přispívat komerční televize. Počítá s tím zákon o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, který v úterý přes veto prezidenta prosadila Sněmovna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příspěvek komerčních televizí do fondu odpovídá dvěma procentům z obratu za vysílání reklamy, která mají komerční televize na tvorbu nových filmů dávat už podle zákona o televizním vysílání. Pokud by televize z reklamy přispěly méně než 150 milióny korun, musely by zbylou částku dorovnat. Příspěvek souvisí s omezením reklamy ve veřejnoprávní televizi.

Příjmy fondu budou podobně jako dosud tvořit i jedno procento z každé prodané vstupenky do kina a příspěvky ze zpoplatnění filmů, které fond spravuje, ve výši až 30 miliónů korun ročně.

Přispěvatelé mají mít zástupce v novém devítičlenném dohlížecím výboru, který má kontrolovat hospodárnost nakládání s příspěvky. Zjištěná pochybení by výbor předal finančnímu úřadu, který by mohl nařídit vrácení příspěvku a zaplacení penále do státního rozpočtu. Fondu by se peníze nevracely.

Zákon podpoří konkurenceschopnost

O poskytnutí příspěvku na filmové projekty má rozhodovat rada fondu, který by mohl podle nových pravidel přispívat na nejméně sedmdesátiminutové hrané i dokumentární filmy nebo na seriálové epizody, pokud by trvaly alespoň 40 minut. Podmínkou je, že by uznatelné náklady na českém území dosáhly v případě hraného filmu 15 miliónů, v případě seriálového dílu deseti milionů a v případě dokumentu tří milionů korun. Pobídky by se vyplácely zpětně ve výši desetiny nákladů na zahraniční herce a členy štábu a pětinu nákladů za zboží a služby, které byly poskytnuty v souvislosti s filmovým projektem českými firmami.

Nový zákon má nahradit dosavadní zastaralou úpravu. Má umožnit nejen podporu výroby filmů, ale také už jejich přípravu, aby se česká kinematografie stala konkurenceschopnou ve srovnání s ostatními evropskými produkcemi. Podobný zákon platí v Polsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám