Hlavní obsah

Hobit překonal prosincový rekord, celosvětové tržby šly nahoru

Snímek Hobit: Neočekávaná cesta při premiérovém víkendu ve Spojených státech a Kanadě vytvořil prosincový rekord, když utržil 84,77 miliónů dolarů (1,6 miliardy korun). V celém světě dosáhly tržby Hobita 222,97 miliónů dolarů (4,3 miliardy korun), uvedlo studio Warner Bros.

Foto: Warner Bros Pictures

Ian McKellen jako Gandalf Šedý

Článek

Hobit překonal v USA dosavadní rekord, který držel sci-fi snímek s Willem Smithem Já, Legenda, který při premiéře v prosinci 2007 první víkend utržil 77,2 miliónu dolarů.

V ČR však rekord neudělal - 186 271 diváků za první víkend nestačí. Více lidí nalákal Harry Potter a relikvie smrti (první část 248 tisíc, druhá 235 tisíc). Poslední díl upírské ságy Stmívání: Rozbřesk - 2. část měl zase 213 tisíc.

Hobita natočil Peter Jackson, který také režíroval trilogii Pán prstenů. Filmy natočené stejně jako Hobit podle knih J.R.R. Tolkiena byly uvedeny do kin v letech 2001 až 2003 a po celém světě přinesly 2,9 miliardy dolarů. Přes značný časový odstup a smíšené kritiky zájem fanoušků o filmy podle Tolkienových knih vydržel.

Hlavní roli tentokrát hraje Martin Freeman. Objevují se i Richard Armitage a Benedict Cumberbatch, zatímco Ian McKellen, Cate Blanchettová a Elijah Wood hrají ve stejných úlohách jako v trilogii o Pánovi prstenů. I Hobit: Neočekávaná cesta je první částí trilogie. Další dva filmy by měly jít do kin v prosinci 2013 a v červenci 2014.

Ostatní studia kvůli očekávané premiéře Hobita nenasazovaly do kin nové filmy. Na dalších příčkách žebříčku návštěvnosti tak byly snímky, které se promítají už několik filmů. Druhý je animovaná Legendární parta se 7,4 miliónu dolarů, třetí životopisný Lincoln (7,2 miliónu), čtvrtá je bondovka Skyfall (sedm miliónů) a pátý snímek Pí a jeho život (5,4 miliónu dolarů).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám