Hlavní obsah

Ladův malovaný Ponocný jde opět do aukce

Právo, far

Jedno z největších malovaných děl od Josefa Lady Ponocný (1947) jde ve velmi krátké době opět do dražby. Elektronickou aukci bude 19. prosince na svých stránkách pořádat pražská Galerie Národní 25.

Foto: Dotorheum

Ladův obraz Ponocný (1947)

Článek

„Vyvolávací cena je stanovena na 1,5 miliónu korun,“ řekla Právu vedoucí galerie Aneta Ondráčková. V listopadu se stal Ponocný nejdráže prodaným Ladou v aukci, bez přirážky to bylo 1,2 miliónu Kč.

„Dílo je svým rozměrem, námětem a pečlivostí brilantní malby tohoto ilustrátora skutečným solitérem, který se na trhu s uměním v originálním provedení téměř nevyskytuje,“ říká Ondráčková s tím, že jsou Ladova díla podle ní na trhu podhodnocena.

„Dosud se za Ladu na aukcích platily statisíce. Jak poslední aukční prodeje letošního roku naznačují, bude se velký kvaš na papíře od Lady dražit v následujících letech běžně za 2 až 3 milióny, když se nedávno vydražil malý rozměr také téměř za 1 350 000 korun. Proto je Ponocný pro budoucího majitele téměř stoprocentní investicí. A pokud se náhodou v chystané vánoční aukci neprodá, bude zdobit stěny naší galerie,“ dodává. K obrazu je přiložena i kopie dopisu Josefa Lady původnímu majiteli, redaktoru Mladé fronty F. K. Zemanovi ze září 1954.

Podle Ondráčkové je Ladových kvašů a ilustrací mezi lidmi dost, ale neradi se s nimi někdy i z nostalgie loučí. „Ladu považuji za národní poklad. Jeho obrazy hladí duši, uklidňují, snadno se při pohledu na ně ocitnete myšlenkami ve svém dětství. Josef Lada se nedal ovlivnit žádným výtvarným směrem tehdejší doby a pilně se věnoval ilustraci, kterou zdokonalil tak, že se stal ve své době jedním z nejvyhledávanějších českých ilustrátorů, jehož dílo měl uznat i sám Picasso,“ tvrdí zástupkyně galerie a připomíná stránky, na nichž se Lada bude dražit – www.galerie-narodni.cz.

„Věřím, že se začnou potenciální investoři, milovníci umění, sběratelé, galeristé a znalci dívat na díla Josefa Lady s větším respektem. Také věřím, že budou při aukcích jeho děl činit příhozy s větším odhodláním, bez ohledu na techniku malby, která je téměř vždy akvarel – kvaš, což byla zřejmě dosud veliká překážka pro mnohé potenciální zájemce o Ladovy práce,“ uvažuje.

Ladova díla, jejichž rukopis je notoricky známý a bezpečně rozpoznatelný, jsou v poslední době na aukcích úspěšná. Druhým nejdražším Ladovým dílem je obraz Hon na návsi, který byl v roce 2006 vydražen za 870 tisíc korun. Třetí místo patří obrazu Mikuláš, anděl a čert, prodanému letos na jaře za 850 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám