Hlavní obsah

Ostrava ukazuje intimní portrét Jana Zrzavého

Právo, Jiří Tomaškovič

Nenavštívit v těchto dnech Dům umění v Ostravě je pro milovníky obrazů Jana Zrzavého něco nepředstavitelného. Jeden z nejznámějších českých autorů se do Ostravy vrací po osmdesáti letech. Výstavu Jan Zrzavý: Božská hra lze bez nadsázky považovat za kulturní událost roku v Ostravě. „Tahle výstava má určitě připomenout také tu, která se v Ostravě konala na podzim roku 1932,“ řekl ředitel galerie Jiří Jůza.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

V Ostravě začala výstava Jan Zrzavý: Božská hra.

Článek

Po osmdesáti letech se dílo Jana Zrzavého do Ostravy vrací v rozsáhlém, vnitřně rozčleněném přehledu jeho celoživotní tvorby. Božská hra ukazuje jak nejranější, tak i nejsoučasnější práce Zrzavého z období hluboké totality.

„Výstava přináší nový pohled na tvorbu i osobnost tohoto významného českého umělce. Expozice představuje ve všech sálech Domu umění okolo 250 děl Jana Zrzavého, a to včetně běžně nepřístupných prací ze soukromých sbírek. Umělecká díla jsou tematicky rozdělena do sedmi částí,“ uvedl autor výstavy Karel Srp.

Výstava začíná oddílem nazvaným Tváře I a než se návštěvník dostane k poslední části Tváře II, shlédne soubor děl pojmenovaných Melancholie, Podobenství, Leonardo, Příběhy, Místo a Řecko. „Tentokrát jsme si řekli, že se na jeho osobnost podíváme tak, jak by na sebe pohlížel on sám. Vytvořili jsme něco jako intimní portrét Jana Zrzavého,“ přiblížil Srp.

Nevyčíslitelná hodnota

Exponáty zapůjčilo 24 veřejných institucí a několik soukromých sběratelů. Prezentovány jsou malby, kresby i ilustrace. Umělecká hodnota vystavovaných děl je podle odborníků nevyčíslitelná. Výstavu proto provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. „Od pojištění až po technické zabezpečení a ostrahu. K nejvýznamnějším dílům z privátních sbírek patří například malby Hornatá krajina z roku 1912, Hoře z roku 1915 nebo Rio San Gregorio z roku 1930. Za zcela nejcennější dílo však považuji malbu Kleopatra II., kterou spravuje Národní galerie v Praze a která byla zvolena za titulní obraz výstavy,“ řekl ředitel galerie Jůza.

Galerie výtvarného umění v Ostravě připravuje k výstavě od ledna příštího roku také doprovodné programy v podobě komentovaných prohlídek. Expozici doplňuje také vzdělávací program pro školy i veřejnost a interaktivní část nazvaná Pojďte si hrát s malířem Janem Zrzavým, zaměřená na nejmenší návštěvníky.

Jan Zrzavý patří k nejdůležitějším osobnostem českého umění 20. století. „Jeho výrazné nadání bylo rozpoznáno již na autorově prvé samostatné výstavě v roce 1918 a ještě více vzrostlo na pozdější putovní retrospektivě, jejíž návštěvnost přesáhla sto tisíc diváků. Ze Zrzavého se stala neopomenutelná celebrita, výjimečná uměleckým přístupem a ojedinělá mimořádným vlivem. Neopakovatelné rysy své osobnosti dokázal vyjádřit tak, aby u diváků vzbuzovaly bezprostřední citovou odezvu,“ popsal autor ostravské výstavy Srp. Zrzavého Božská hra začala v ostravském Domě umění ve středu 12. prosince a potrvá až do 10. března příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám