Hlavní obsah

Zpěvačka Carole King obdrží Gershwinovu cenu za celoživotní mistrovství

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká hudební legenda, která si říká Carole King (vlastním jménem Carol Kleinová), obdrží v roce 2013 od americké kongresové knihovny Gershwinovu cenu. Ta se dává jen za celoživotní excelentní výkony. Skladatelka a zpěvačka má čtyři Grammy a prodala milióny desek.

Foto: caroleking.com

Carole King

Článek

"Byla jsem tak ráda, když ctihodná kongresová knihovna začala oceňovat autory populárních písní Gershwinovou cenou," uvedla zpěvačka. "Jsem hrdá, že jsem první ženou v této vybrané společnosti."

Bude vyznamenána během série událostí v budově knihovny, kde se má konat i koncert. V minulosti dostali stejnou poctu takoví velikáni jako Paul McCartney, Stevie Wonder a Paul Simon.

"Carole King byla a je jednou z nejvlivnějších autorek písní naší doby," zmínil šéf knihovny James H. Billington. "Více než padesát let psala, její písně nahrávali nejrůznější interpreti pro nejrůznější publikum a sdělovali krásně a důstojně univerzální lidské emoce, jako je láska, radost, bolest a ztráta."

Začala jako středoškolačka Kleinová

Carole King se narodila roku 1942 v židovské rodině Kleinových v New Yorku. Už na střední škole začala zpívat, ale nejdříve se neprosadila jako zpěvačka, nýbrž jako autorka hitů, které zpívali převážně černošští umělci. První velký úspěch byla písnička Will You Love Me Tomorrow v roce 1960.

Během šedesátých let si vytvořila renomé jako skladatelka a teprve v roce 1971 vydala dodnes obdivované průlomové album Tapestry, kde sama zpívala. Album vydrželo na prvním místě americké hitparády neuvěřitelných 15 týdnů a v hitparádě celkově zůstalo ještě šest let. Až do devadesátých let tak platilo za nejúspěšnější americké album, které natočila žena.

K jejím slavným songům patří kromě Will You Love Me Tomorrow také Beautiful, You've Got a Friend nebo (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, které natočily a dodnes natáčejí stovky zpěváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám