Hlavní obsah

O tajemství i překvapivých přiznáních

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co jsme z tajemství vlastních životů schopni a často i ochotni přiznat sami sobě? A jak vypadá dlouho a toužebně očekávaný začátek osobního života člověka po desetiletí se podřizujícího partnerovi? O tom vypovídá próza Daniely Kovářové Sbohem, cizinko.

Foto: nakl. Mladá fronta

Daniela Kovářová: Sbohem, cizinko

Článek

Titulní stránka spíš připomíná ženský výhled z burky než pohled do zpětného zrcátka v autě, jehož nehoda (či snad sebevražda?) se stala osudná Marii Vágnerové, třiašedesátileté herečce, která si nechávala říkat Ria. Do její rodné Plzně se na pohřeb vrací sestra Kateřina, jejíž lásku jí Ria kdysi odloudila, žijí tam poddajný manžel Richard, dcera Anna s jeho vnučkou Myškou a očekává se další potomek zemřelé, mladý a nezdárný Ivoš.

Kovářová, jejíž povídkové knihy Nebe peklo ráj i Oko za oko přesvědčily, že je bystrá pozorovatelka života, schopná na malé ploše vystihnout charakter, vysledovat konflikt a pokusit se o pointu, pokračuje ve svém stylu.

Postupně s citlivou drobnokresbou odhaluje charaktery i tajené či vůbec neznámé rodinné situace, o nichž se „přece nemluví“. Ale jejichž důsledky v srdcích druhých zanechávají trvalou bolest i zášť. Skutečný román, jak je tento téměř komorní příběh jedné rodiny inzerován, autorku teprve čeká. Touha vypovědět cosi o člověku naší doby ji k němu jistě dovede.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám