Hlavní obsah

Do síně slávy míří bluesman Albert King, Public Enemy, Rush či Donna Summer

Novinky, Stanislav Dvořák

Zpěvačka Donna Summer, bluesman Albert King, skupina Rush či Public Enemy vstoupí příští rok do americké rockové síně slávy (Rock and Roll Hall of Fame).

Foto: Chris Helgren, Reuters

Zpěvačka Donna Summer

Článek

Zpěvačka Donna Summer, která letos zemřela, byla populární hlavně v sedmdesátých letech. Stala se královnou disko scény, vydala hity jako Love to Love you Baby, Hot Stuff a Bad Girls a ve svém ranku nepochybně dosáhla na absolutní špičku, ale stejně jako v případě Madonny se nominace jeví jako zmatená. Nikdo přesvědčivě nevysvětlil, proč byla navržena do něčeho, co se jmenuje "rocková" síň slávy. Stejný problém vzniká i u hip-hoperů Public Enemy.

Alespoň další navržení, Albert King a kanadská skupina Rush, s rockem skutečně souvisejí. K méně známým oceněným patří Randy Newman a dámská skupina Heart.

Quincy Jones má cenu pro producenty 

Slavný Quincy Jones, který pomohl se sólo kariérou nejen zesnulému králi popu Michaelu Jacksonovi, obdrží mimořádné vyznamenání pro producenty - cenu Ahmet Ertegun Award, pojmenovanou po legendárním zakladateli labelu Atlantic Records.

"Letošní ocenění reprezentují širokou, přesvědčivou a významnou definici rock and rollu," tvrdí Joel Peresman, prezident Rock and Roll Hall of Fame Foundation.

Poprvé v dějinách byly do hlasování zahrnuty i názory veřejnosti, která se mohla vyjádřit přes internet. V minulosti mohli přivádět nové umělce do síně slávy pouze její členové. Oficiální ceremoniál se odehraje v Los Angeles 18. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám