Hlavní obsah

Viewegh je po několikahodinové operaci aorty při vědomí

Praha

Spisovatel Michal Viewegh, kterého lékaři v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v neděli operovali kvůli prasklé aortě, je v úterý ve stabilizovaném stavu. Odpoledne to sdělil ředitel IKEMu Aleš Herman.

Foto: ČTK

Spisovatel Michal Viewehg tvrdí

Článek

"Poškozená část aorty byla nahrazena protézou a byla spravena funkce aortální chlopně," popsal Herman. Operace trvala několik hodin.

Viewegh je podle něj při vědomí, leží na resuscitačním oddělení Kardiocentra IKEM. "I přes současný příznivý průběh se jedná o velmi vážný stav," uvedl Herman.

Viewegh si v neděli časně ráno sám přivolal záchranku, která jej převezla na urgentní příjem. Lékaři vyloučili infarkt a správně diagnostikovali protržení aorty. [celá zpráva]

Bez operace může být roztržení aorty smrtelné

"Disekce hrudní aorty je velmi závažné onemocnění, jedná se o roztržení stěny aorty. V její první části, tj. ve vzestupné, je to bez urgentní operace téměř ve sto procentech smrtelné onemocnění," doplnil Herman.

K protržení stěny aorty může dojít například při neléčeném vysokém krevním tlaku, příčinou ale může být i vrozená vada. Podobně se stěna tepny může protrhnout ve chvíli, kdy se rychle zvýší krevní tlak. Herman jako příklad uvedl skok do ledové vody nebo zvedání těžkých věcí.

Pacient cítí velkou bolest na prsou, což jen těžko odliší od infarktu. Pokud není včas operován, může vykrvácet.

Reklama

Výběr článků

Načítám