Hlavní obsah

První ukázka z filmu o Palachovi je na internetu

Novinky, Stanislav Dvořák

Na internetu je první ukázka z třídílného dramatu Hořící keř, které pro HBO natočila slavná režisérka Agnieszka Holland. Začíná sebeupálením studenta Jana Palacha, který se k zoufalému činu rozhodnul po sovětské okupaci Československa.

Upoutávka na film Hořící keřVideo: HBO

 
Článek

Proslulá režisérka Agnieszka Holland (V temnotě, Tajemná zahrada, Evropa, Evropa) sleduje atmosféru v československé společnosti z pohledu mladé právničky, která se odvážně ujala zastupování Palachovy matky a bratra ve sporu s komunistickým funkcionářem. Nalézá vzdor, masový protest během Palachova pohřbu, ale i rezignaci a následné kolaborantství. Scénář napsal historik Štěpán Hulík.

Foto: HBO

Ze snímku Hořící keř

"Hlavní postavou je skutečně existující advokátka Dagmar Burešová (Tatiana Pauhofová), která zastupovala Palachovu matku Libuši (Jaroslava Pokorná) a bratra Jiřího (Petr Stach) ve zdánlivě beznadějné soudní kauze. Důvodem žaloby blízkých mrtvého studenta se stalo skandální nařčení od poslance Viléma Nového (Martin Huba). Ten Palachův čin zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném studeném ohni. Film, rozčleněný do tří samostatných kapitol, připomíná i sebeobětování Jana Zajíce z února 1969," sdělila Pavla Brožková z HBO.

Úvodní sekvence Palachova sebeupálení (k němuž došlo v horní části Václavského náměstí), se natáčely ve Střešovické vozovně a byly dotvořeny pomocí triků ve studiu UPP. Tvůrci si dali velkou práci i s tím, aby sedělo dobové oblečení, televizní a lékařská technika a řada jiných prvků tehdejší každodennosti.

V dalších rolích hrají Ivan Trojan, Vojtěch Kotek, Ivana Uhlířová, Alois Švehlík, David Novotný, Igor Bareš i Miroslav Krobot.

Poprvé uvede film televize HBO 27. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám