Hlavní obsah

Ian McKellen: Můj Gandalf má své zlozvyky pod kontrolou. I v Hobitovi

Právo, Jakub Kynčl, Londýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sir Ian McKellen je ve svých 73 letech jednou z ikon britské kinematografie. Původem divadelní herec se stal světově známým zejména díky roli Gandalfa v Pánovi prstenů a postavě zlého Magneta ze série X-Men. Otevřeně se hlásí k homosexualitě a s námi hovořil nejen o své orientaci, ale prozradil také mnoho zajímavostí ke snímku Hobit, který má za pár dní premiéru.

Foto: Warner Bros

Ian McKellen jako Gandalf ve filmu Hobit

Článek

Jak moc se bude Gandalf v Hobitovi lišit od mága, kterého jsme potkali na začátku Pána prstenů?

Já doufám, že co nejméně to bude možné. Cílem bylo, aby působil úplně stejně. Já jsem tedy o něco starší a Gandalf naopak mladší, ale jako postava je v základu totožný. Pouze jeho role v Hobitovi je odlišná od té, kterou měl v Pánovi prstenů. Výprava s trpaslíky není tak extrémně významná jako ta, kterou podnikl Frodo, aby zachránil Středozemi.

Takže postava Gandalfa se opravdu nijak lišit nebude?

Nemyslím si. Je stále lidský, rád se napije, rád si zakouří, má rád večírky a vyprávění vtipů. Mimo to ale nemá daleko k frustracím, protože se často strachuje o běh nejrůznějších událostí. Je prostě nesmírně starostlivý. A pod tím vším se skrývá otázka, proč Gandalf opustil družinu trpaslíků. To je věc, o které se čtenář v knize nedozvěděl žádné podrobnosti, ale ve filmu se to divák dozví. Mezi Hobitem a Pánem prstenů je určité tematické spojení, ale Hobit je daleko uvolněnější a klidnější filmovou záležitostí, než byl Pán prstenů.

To zní, jako kdybychom se snad měli těšit na opilého Gandalfa…

Ne, ne. Peter Jackson mi jednou řekl, že by rád viděl Gandalfa opilého, zda se nechci společně s trpaslíky doopravdy opít. Jen jsem na něj vytřeštil oči a zašeptal: „Ne, to ne. Gandalf se neopíjí. Gandalf má své zlozvyky pod kontrolou.“ Ani nevím, proč jsem byl tak neoblomný. Možná i z toho důvodu, že kvalitní herectví v opilosti je vážně komplikovaná věc. Navíc, opravdovou pitku s Gandalfem by nikdo neustál. Všichni by skončili pod stolem, až na něj.

Jaká je tedy role vaší postavy v Hobitovi?

Hlídat, aby věci běžely, jak mají. Je opravdu konzervativní a chce, aby vše správně fungovalo. K tomu využívá své oči a uši, jak jen může.

Foto: Warner Bros

Ian McKellen: Gandalf

Gandalf je pro ostatní jakýmsi učitelem. Když jste pracoval na ztvárnění jeho postavy, měl jste v hlavě někoho konkrétního ve svém životě, koho jste si představoval a jehož vlastnosti jste do této postavy přenesl?

Asi nikoho konkrétního. Myslím, že to, co je potřeba, jsem schopný objevit a vyvolat sám v sobě. Pokud jste výrazně starší než většina lidí okolo, je tak trochu automatické, že jste v pozici mentora či ochranitele. Dovedete si představit, čím asi tak prochází, a to činí vše jednodušším. Když jsme ale u vzniku Gandalfa - než jsme došli ke správnému namaskování, bylo to úsměvné. Tolkien psal o tom, že měl Gandalf vousy až pod koleny, a tak jsem si takovou bradku zkoušel. Obočí mi mělo čnít před obličej. Vypadalo to úplně směšně, nešlo to. Tak jsme zkoušeli a zkoušeli. Chvíli jsem vypadal jako Ben Gunn z Ostrova pokladů, poté jako Usáma bin Ládin a pak se to najednou z ničeho nic povedlo. Peter Jackson mi dal na hlavu klobouk a všichni začali pochvalně mrmlat. Najednou bylo jasno.

Když se zamyslíte nad Gandalfovými vlastnostmi, které z nich s ním jako člověk sdílíte?

Žádné. I když, počkejte… Nevím. No, rád si zakouřím, dám drink a jsem hodně sociální. Rád se třeba procházím… To je ale vážně těžká otázka.

Máte ochranitelské rysy?

Možná trošičku. Asi ano. Ano. Bohužel však postrádám Gandalfovu schopnost předtuchy.

Jak si myslíte, že Gandalfa vnímají a budou vnímat malé děti?

Kouří, pije a není ženatý. Navíc se zdá, že se ani nemyje. Už jen proto to musí být dětský oblíbenec, no ne?

Foto: Warner Bros

Ian McKellen: Gandalf

Jaké to bylo ztvárňovat Gandalfa po deseti letech? Byla to výzva?

Musím jen doufat, že to, co jsem dělal, nebyla jakási kopie či imitace toho, co mi lidé řekli, jaký jsem tehdy byl. V tom jsme se shodli s Andym Serkisem (představitel filmového Gluma - pozn. red.). Já jsem Gandalf a nejsem to, co by jiní z Gandalfa chtěli udělat.

V tomhle se musím spolehnout i na Petera Jacksona. Sem tam si do mě rýpnul a ptal se mě: „Kam se poděl Gandi?“ a já jsem jen reagoval omluvou a slovy, že ho hned přivedu zpět. Nejdůležitější je samotný vzhled, když máte správný vzhled, to ostatní, ta DNA té postavy, se brzy dostaví. Po chvíli chůze a dialogů se do toho vžijete.

Film Hobit měl mít dva díly, nakonec ale bude mít tři. Čeká dodatečné natáčení i vás?

Ano, ano, týká se mě. Bude začínat v květnu 2013 a mělo by trvat asi pět týdnů.

Co pro vás bylo vůbec nejpřekvapivějším elementem natáčení Hobita?

Výkon Martina Freemana. Sfoukne vás ze sedaček. Je to pocta být mu při hraní blízko. Pochyboval jsem, že jeho styl hraní je pro roli Bilba vhodný. Ale on tu roli ztvárnil tak, že je jeho postava bezvýhradně uvěřitelná, což je něco, o čem se může většině herců pouze zdát. Sledovat to zblízka je značně alarmující, protože vám kolikrát není vůbec jasné, jak to dělá. Byl bych rád, kdybych byl sám schopný hrát na takové úrovni jako Martin Freeman.

To podle vás jeho výkon doopravdy tolik vyčnívá nad ostatními?

Viděl jsem už dostatek záběrů z filmu na to, abych mohl říci, že jeho osobnost je přesně to, co bylo pro postavu Bilba třeba, a on je úplně jiný než zbytek hereckého týmu. Je v centru celého dění, je nesmírně vtipný - a co je důležité, když je to příležitostně potřeba, tak umí hrát i velmi dojímavě. Myslím, že to bude opravdu velké překvapení. Mám za to, že se zrodila hvězda.

Co si myslíte, že čeká v kinech nejmenší diváky? Bude hlavní lákadlo spočívat ve 3D pojetí?

Mluvil jsem s mnoha dětmi a pravdou je, že ta nejmladší generace zná Pána prstenů dobře, ale viděla ho jen doma na DVD. V kinech je teď čeká opravdová laskomina. Nikdy jsem neslyšel Petera Jacksona říci: „Tohle bude vypadat ve 3D dobře.“ Někdy jsem ho trošku zlobil a naschvál hrál trochu víc směrem do kamery, aby 3D pořádně vyniklo, ale on mě okřikoval, že to už je moc, že to nechce.

Ty děti se nyní poprvé opravdu podívají do Středozemě. A všechno je natočené průlomovým způsobem 48fps (jde o 48 snímků za vteřinu proti 24 snímkům za vteřinu v jiných filmech, pohyb by se díky tomu měl zdát přirozenější a reálnější - pozn. red.), což v kinech dohromady s výkonem Martina Freemana a nás ostatních snad pořádně vynikne. Myslím, že je čekají krásné chvilky.

Drželi jste se pevně předlohy?

Tento film je primárně tvořen fanoušky Tolkiena. Jak Peter Jackson vždy říkává: „Jsme fandové, kteří točí film pro fanoušky. Pokud se to bude líbit zbytku světa, tak to bude úžasné. Musíme ale zůstat věrní zdroji.“

Teď z jiného soudku. Jste gay. Jaké to pro vás bylo otevřeně promluvit o své sexualitě v době, kdy tak ještě mnoho herců nečinilo? Mám tím na mysli hlavně z hereckého pohledu.

Změnilo to každý aspekt mého života doslova přes noc. Neuvěřitelně, mžiknutím oka. Konečně jsem nabyl zpět přirozené sebevědomí a přestal jsem mít noční můry. Neustále jsem měl sen o tom, že jsem někoho zabil a nevěděl jsem, kdo to byl. Přestalo to. Pak mi rázem došlo, koho jsem celou tu dobu zabíjel. Najednou jsem mohl hrát. Slzy v rámci scénáře byly najednou daleko přirozenější. Mé city a představy se najednou propojily, což mi do té doby blokoval strach z toho, co si ostatní lidé pomyslí, když přiznám, že jsem homosexuál. Najednou jsem se cítil volný. Mé herecké schopnosti šly rázem rapidně nahoru.

Máte nějaký vzkaz pro ty, kteří zvažují, zda otevřeně přiznat svou orientaci okolí?

Jejich životy budou lepší. Jejich schopnost dělat úplně všechno efektivně se najednou zlepší. Navazování vztahů bude najednou jednodušší. Když jsme natáčeli Pána prstenů, byl oficiálně homosexuální jen představitel Gandalfa, tedy já. Nyní to jsou vyjma mě ještě elf, dva trpaslíci a dva další muži. Nevím navíc, jak jsou na tom herečky. Nejméně šest nás ale otevřeně přiznává homosexualitu. Není to snad proto, že by byl Peter Jackson po letech liberálnější, to svět se změnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám