Hlavní obsah

Láska jako vášeň a tajemství zároveň

Právo, František Cinger

V jisté situaci milým pokynem Nepřestávej, miláčku nazvala Markéta Mališová soubor povídek inspirovaných mnoha podobami lásky, respektive vztahem mezi ženou a mužem.

Foto: nakl. Eroika

Markéta Mališová: Nepřestávej, miláčku

Článek

Možná ji k ní inspirovala autorská spolupráce s Arnoštem Lustigem na svazcích O spisovatelích a O ženách nebo účast ve sbírce povídek Tos přehnal, miláčku z roku 2009, v níž oslovila čtenáře spolu s Michalem Vieweghem či Jaroslavem Rudišem. Jak se přiznává, inspirací se jí stalo životní partnerství s malířem Josefem Hnízdilem a přátelská spolupráce s Lustigem.

Je to zřejmé v okamžiku, kdy žena utíká od sebestředného malíře, který na výstavě zveřejní portrétní plátno, jež ji urazí. Čtenář se může domýšlet, nakolik přítel využil citlivé předivo intimního vztahu, nebo se jí potvrdil tušený vztah s jinou ženou. Kdo ví, láska je totiž v autorčině podání vášeň i tajemství.

Její hrdinky jsou ženy mladičké i zkušené, Evropa severní i jižní, Paříž, Chorvatsko jsou jejich eldorádem. Nestydí se za fascinaci tělem, požadavek vnitřní spřízněnosti partnerů je zákonem. Nebojí se ukázat faráře, který nabízí (či požaduje?) víc, než mu přikazuje duchovní služba. Zároveň se při psaní přesvědčuje, že nalezení pointy není nic jednoduchého. Možná i maličko zastřenější inspirace jmen by posloužila k větší působivosti.

Celkové hodnocení 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám