Hlavní obsah

Hobit vyvolal u kritiky smíšené reakce

Smíšené reakce vyvolal v úterý u kritiků film Hobit: Neočekávaná cesta. Někteří ho označili jako nudný a zbytečně podrobný, jiní byli rozčarováni způsobem, jakým využívá 3D technologii.

Foto: Warner Bros

Martin Freeman v roli hobita Bilba Pytlíka

Článek

Hobit: Neočekávaná cesta je prvním dílem trilogie režiséra Petera Jacksona, natočené podle fantasy románu britského spisovatele J.R.R. Tolkiena Hobit. Uvést ji na filmová plátna trvalo více než deset let. První díl už má za sebou premiéru na Novém Zélandu, kde se natáčel, a příští týden ho čeká celosvětová premiéra. Jen v severoamerických kinech by podle odhadů měl za první víkend vydělat 137 miliónů dolarů.

Ovšem s promítací dobou tři hodiny a devět minut připadal první Hobit některým kritikům příliš dlouhý. Leah Rozenová z internetového serveru TheWrap.com napsala, že fanoušci Tolkienových knih budou "nepochybně tenhle film milovat", podle ní je "ambiciózně epický a vizuálně vynalézavý, ale není ani tak pohlcující ani vyvolávající nadšení srovnatelné s prvním dílem trilogie Pán prstenů".

Peter DeBruge z Variety kritizoval Jacksona za to, že připojil "mytologicky nahuštěný, počítačem generovaný těžký prolog", který existuje mimo rámec původního Tolkienova příběhu. Todd McCarthy ze serveru The Hollywood Reporter napsal, že tvůrci filmu stvořili "puristovo potěšení", když na plátno převedli "každou pomlčku, každou tečku a každý středník z prvních šesti kapitol knihy".

Freemana chválí

Film sleduje epickou fantastickou cestu hobita Bilba Pytlíka, kterého hraje Martin Freeman. Se skupinou trpaslíků jde ukrást poklad draka Šmaka. A právě Freeman si od kritiků vysloužil chválu.

Podle Neala Johnsona z australského listu The Herald Sun je Freeman - známý také z televizních seriálů Kancl nebo Sherlock - "dokonalý Bilbo, odměřující stejnou měrou naivní údiv, ustrašené kiksy a suchý humor". A podle Jordana Hoffmana ze serveru ScreenCrush Freeman hraje Bilba "okouzlujícím a účinným způsobem".

Jackson se rozhodl pro natáčení v 3D formátu s využitím 48 políček za vteřinu namísto běžných 24. Někteří fanoušci na předpremiérových promítáních ale v důsledku toho pociťovali žaludeční nevolnost a závratě.

Česká premiéra bude 11. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám